U20 Cats zijn klaar voor hun EK

De U20 Cats, de Belgische nationale basketploeg in de categorie U20 dames, zit in Matoshinos, Portugal, klaar om het Europees Kampioenschap te beginnen. Het EK start op 9 juli en duurt acht dagen. Het team van coach Philip Mestdagh is klaar om de Belgische eer te verdedigen.

Dat het geen eenvoudige opdracht wordt, staat nu al vast. In de groepsfase speelt België tegen Slovakije, Rusland en Turkije. Respectievelijk de nummers 13, 3 en 10 op de Europese FIBA-ranglijst.

“HET NIEUWE COMPETITIESYSTEEM LAAT WEINIG RUIMTE VOOR FOUTEN. DE KWARTFINALE WINNEN IS EEN MUST.” – COACH MESTDAGH

“Het is vooral de wedstrijd na de groepsfase die belangrijk is,” zegt coach Mestdagh. “Die wedstrijd bepaalt in grote mate het succes van de campagne. Win je, dan speel je verder voor de eerste 8 plaatsen. Verlies je, dan eindig je sowieso niet hoger dan plaats 9.”

Sleutelrollen voor Allemand, Linskens en Geldof

“Met deze ploeg moeten we toch in staat zijn om iets te bereiken,” gaat de bondscoach verder. “Met Allemand, Linskens en Geldof lopen er enkele speelsters bij die al ervaring opdeden bij de Belgian Cats en de ploeg vooruit moeten kunnen helpen. Maar ook een Ouahabi kan soms verrassend uit de hoek komen en een belangrijke factor zijn.” Ten opzichte van vorig jaar valt met Hind Ben Abdelkader een groot talent weg. “De ploeg kan dit collectief opvangen. Elke speelster moet in haar rol klaar zijn voor de minuten die ze zal krijgen. In de voorbereiding kreeg iedereen speelkansen om te bewijzen wat ze kan betekenen voor dit team. Daar bouwen we nu op verder.”

Coach Mestdagh en Hind Ben Adbelkader tijdens een wedstrijd van de Cats

“De sleutel ligt in defense. Als we daar goed zijn, dan loopt de aanval vanzelf. Dat hebben we ook bewezen in onze laatste oefenwedstrijd tegen Zweden. De meisjes kijken vol goede moed uit naar het EK. We zijn er klaar voor.”

Over basketbal en studies

Dat speelsters zoals Eline Maesschalck-Cornand en Serena-Lynn Geldof naar het buitenland trekken om studies met basketbal te combineren, vindt Mestdagh ook een positieve tendens. “Daar zijn er meer mogelijkheden om zich te focussen op het basketbal én een diploma te behalen. Wanneer men in België hogere studies wil aanvatten, is het bijna een noodzaak om dat leertraject te spreiden over 5 tot 6 jaren om de combinatie met topbasketbal aan te kunnen. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten wordt er dagelijks gewerkt met de speelsters. Het komt er voor hen op aan om echt voor een topsportcarrière te kiezen en erin te investeren.”

Wedstrijdprogramma

In de groepsfase spelen de U20 Cats op 9 juli tegen Slovakije, op 10 juli tegen Rusland en op 12 juli tegen Turkije. Afhankelijk van hun positie in de groep, spelen Allemand en co een do-or-die wedstrijd tegen de nummer 1, 2, 3 of 4 van groep C. Dat wordt dan Frankrijk, Letland, Nederland of Griekenland

Het volledige programma kan je terugvinden op de website van FIBA.