Top 5 voor de U20 Cats op het tornooi in Portugal

België eindigde 5de in het EK U20 van 09-17 juli in Portugal. De dames van Philip Mestdagh, bijgestaan door Jan Callewaert, hebben niet alleen het behoud verzekerd met een overwinning tegen Griekenland in 8e finales (68-52), maar bevestigde ook de goede Belgische waarde met een Europese top 5.

De U20 Cats hebben slechts drie keer in zeven wedstrijden tijdens dit EK verloren. In de eerste groep wedstrijd tegen Slowakije (39-51), daarna tegen Rusland (67-59), maar met alle verdienste.  De Russen, U18 Europees kampioen twee jaar geleden met dezelfde generatie, komen uiteindelijk op de derde podiumplaats. De derde nederlaag kwam er tegen Spanje, de toekomstige Europese kampioen. De jonge Belgen toonden dat zij konden concurreren met de Europese top van hun generatie, zoals het 58-50 resultaat weergeeft.

Verzekerd van de top 8, vertegenwoordigen ze België in Division A volgend seizoen, maar de Cats gingen voor meer! In de eerste wedstrijd voor de plaatsen 5-8 werd vernietigend uitgehaald tegen Polen met een 70-40 winst. De beste prestatie kwam er met de nipte winst (70-69) tegen Frankrijk met de 5de plaats als resultaat.

Special vermelding voor Julie Allemand met een plaats in de beste Euro Basis 5, en Kyra Linskens, die maar liefst 5 double-doubles liet optekenen op het tornooi.

Wie het wil herbeleven: