Onze U18 Cats eindigen 6e op het EK

De Belgian Cats U18 werden 6e op het Europees Kampioenschap in Sopron. In de strijd om de 5e plaats – en het bijhorend ticket naar het WK in 2017 – moesten ze hun meerdere herkennen in gastland Hongarije. 

De meisjes van headcoach Arvid Diels eindigden als 2e in de groepsfase, na winst tegen Litouwen en Servië en verlies tegen Spanje. In de round of 16 wonnen de U18 Cats na een echte thriller van Kroatië, met dank aan Laure Resimont die de winnende score maakte op 7 seconden van het einde.

Door deze zege waren onze U18 Cats meteen ook zeker van een plaats bij de top 8. Winst in de kwartfinale zou hen bij de top 4 plaatsen, maar daarvoor moesten Henket en co eerst Letland passeren. Tot in het 4e quarter zag het ernaar uit dat die top 4 voor België was, maar de Letse Septe en Stautmane staken er nog een stokje voor. Verlies in de kwartfinale betekent verder strijden voor plaatsen 5-8.

Italië werd de volgende tegenstander voor onze U18 Cats. Een schitterende Resimont scoorde 26 van de 64 Belgische punten en pakte samen met haar team de winst. Italië werd met 64-59 verslagen, waardoor de Belgische meisjes uitzicht hadden op de 5e plaats in de eindrangschikking.

Die 5e plaats geeft ook het recht om deel te nemen aan het Wereldkampioenschap U19 in 2017, een partij met hoge inzet dus. Tegenstander van dienst was gastland Hongarije. In een spannende partij moesten de Belgische meisjes hun meerdere erkenning in Hongarije. De wedstrijd en bijhorend WK-ticket werden met 64-54 verloren.

Individuele statistics

Bij onze U18 Cats was Laura Henket de MVP. Zij leidde het team in punten (15 gemiddeld/wedstrijd) en rebounds (7,1 gemiddeld/wedstrijd). Laure Resimont en Ine Vanderhoydonks gaven de meeste assists (2,6 gemiddeld), op de voet gevolgd door Henket met gemiddeld 2,3 assists per wedstrijd. Samen met Henket en Resimont stond Billie Massey het meeste op het terrein. Zij speelden maar liefst 225 minuten in 7 wedstrijden, goed voor gemiddeld 32 minuten per match. Daarin plukte ze elke wedstrijd 5,3 rebunds, scoorde ze 10,4 punten en blokte ze 2,4 shots.