Geen A-divisie voor de U20 Lions in 2017

De U20 Lions van coach Vervaeck konden hun succes van vorig jaar op het EK niet verderzetten. Ze eindigden hun EK als 14e en zakken zo opnieuw naar de B-divisie van het Europees Kampioenschap in 2017. Ook Finland en Hongarije verdwijnen voor minstens 1 jaar uit de A-divisie.

Vierde in Groep D

In de groepsfase van het tornooi konden Lambrecht en co enkel tegen Tsjechië (85-83) winnen. Tegen Zweden (60-53) en Italië (64-89) werd verloren waardoor ze als laatste eindigden in hun groep. In de knock-out fase kregen ze de nummer 1 uit groep C voorgeschoteld: Oekraïne.

De Round of 16 wedstrijd tegen Oekraïne was een must-win game om verder te spelen voor de Top 8. Ondanks een goede eerste helft, konden onze U20 Lions zich niet handhaven in het derde kwart en verloren ze de wedstrijd met zware 95-73 cijfers.

Spannende classificatiewedstrijden

De U20 Lions kregen in hun wedstrijd tegen Israël een kans om het behoud veilig te stellen, maar de 23 punten van Akyazili waren onvoldoende om Koperberg en Israël van de winst te houden (93-89).

Met de degradatiezone in zicht, konden onze jonge Belgen zich nog even veilig stellen in hun volgende wedstrijd tegen Hongarije. Jonas Foerts driepunterde België naar de overwinning (27 punten), gesteund door 16 rebounds van Lambrecht.

De laatste wedstrijd van het EK zou bepalen wie in de A-divisie mocht blijven en wie niet. Frankrijk werd onze tegenstander, maar bleek uiteindelijk een maatje te groot. Het werd 79-70. België speelt volgend jaar opnieuw in de A-divisie bij de U20 Men.

Highlights en top performers

Ondanks het tegenvallende resultaat, stonden onze Belgen toch een paar keer in de kijkers. De buzzerbeater van Thibaut Vervoort haalde zelf nationale pers. Thomas Akyazili werd topscoorder van het team met gemiddeld 13 punten per wedstrijd, gevolgd door Tim Lambrecht (12,3 ppg) en Ordane Kanda-Kanyinda (10,9 ppg). Lambrecht was de beste rebounder bij de U20 Lions. Hij plukte gemiddeld 8,6 rebounds. Akyazili gaf dan weer de meeste assists (2,7 apg).

De 27 punten van Jonas Foerts tegen Hongarije waren de meeste die door een Belg in 1 wedstrijd gescoord werden. Ze kwamen er ook uiterst efficiënt: 2 op 2 tweepunters, 6 op 8 driepunters en 5 op 6 vrijworpen.

Spanje kampioen

Spanje kroonde zichzelf tot kampioen van het Europees Kampioenschap. Ze deden dat door in de finale Litouwen te verslaan met 55-68. Turkije haalde brons.

Spanje volgt zo Servië op, dat in 2015 het EK bij de U20 Men won.