Negende plaats voor U16 Cats in B-divisie

Nadat ze de kwartfinales misten, was de negende plaats het hoogst haalbare voor de U16 Cats van coach Cornia op hun Europees Kampioenschap. Dat deden ze dan ook op overtuigende wijze, door hun tegenstanders telkens met ruime cijfers naar huis te spelen. 

Het werd geen groot succes voor onze U16 Cats in Oradea. De hoop om terug naar de A-divisie te stijgen werd al snel de kop in gedrukt. Onze jongste nationale damesploeg werd 3e in de groepsfase na enkele nipte verliespartijen en speelde daardoor verder voor plaatsen 9-16 in het tornooi.

Geprikkeld door deze gemiste kans, bewezen onze meisjes in de resterende wedstrijden dat ze een hogere ranking verdienen dan de 9e plaats in de B-divisie. Hun tegenstanders werden telkens gedomineerd van bij de start en vonden geen antwoord op de sterke Belgische verdediging.

Tegen Bulgarije werd het 99-42, tegen Slovenië 36-80 en tegen Engeland 76-34. Monsterscores die een duidelijk klasseverschil tonen tussen onze U16 Cats en de andere teams in de classificatiewedstrijden. Een gemiddeld verschil van 47 punten in 3 wedstrijden zegt voldoende.

Maxuella Lisowa-Mbaka was de MVP bij de Belgen. Zij scoorde gemiddeld 12,3 punten, nam 6,1 rebounds en had de hoogste Efficiency per game met 15,9.

Polen grote winnaar

In de strijd om de medailles – en bijhorend ticket naar de A-divisie – kwam Polen als grote overwinnaar naar voren. Zij versloegen in de finale Roemenië met 66-52. Nederland won de kleine finale van Israël (50-44) en speelt volgend jaar ook terug in de A-reeks van het Europees Kampioenschap.