Kwartfinale is een feit voor de U18 Lions

De U18 Lions zitten in de kwartfinale van het Europees Kampioenschap in de B-divisie. Ze haalden de top 8 na een zinderende zege tegen Roemenië in hun laatste groepswedstrijd. Het werd 84-45 voor onze Belgen.

Roemenië maatje te klein voor België

Het team van coach Foucart mistte nochtans zijn start compleet. Gemiste shots en 3 balverliezen op rij zorgden voor een 0-8 tot Giuliano Neri na 3 minuten eindelijk de 0 van het bord shotte voor de Belgen. Veel beterschap kwam er echter niet in kwart 1 waarin enkel Neri en Snyers tot scoren kwamen. Een 8-15 stand na 10 minuten was het resultaat.

Op het eerste quarter na, was het al België dat de klok sloeg. Met hun kenmerkende defense en collectieve sterkte, knokten de jonge Lions zich terug gelijk om dan niet meer achterom te kijken. De 23-11 stand in kwart 2 zorgde ervoor dat er bij de rust een voorsprong van 5 punten genoteerd stond.

De Lions gingen verder op hun elan na de rust. De verdediging bleef de Roemenen beperken tot slechte shots en veel gemiste kansen, aan de overzijde werkten onze jongens hun kansen wel af. Kwart 3 werd afgeklokt op 60-37.

Coach Foucart roteerde volop met zijn spelers. Het tempo zakte niet en de U18 Lions lieten ook in de laatste periode Roemenië alle hoeken van het veld zien. Eindstand 84-45 en een welverdiende plek bij de top 8 van het tornooi voor de jonge Lions.

De collectieve prestatie vertaalde zich op het scoreblad: iedereen die op het veld stond, scoorde en 4 spelers haalden dubbele cijfers. Thibault Vanderhaeghe werd topscoorder met 14 punten. Thibaut Bronchart haalde een double double met 11 punten en 10 rebounds.

Kwartfinale vs. Hongarije

In de kwartfinale neemt België het nu op tegen Hongarije, dat eerste werd in Groep A. De Hongaren verloren nog niet dit tornooi, al hadden ze het tweemaal moeilijk om de winst te verzilveren. Tegen Polen werd het 72-76 en tegen Bulgarije wonnen ze met het kleinste verschil (71-70). Tegen Cyprus, Macedonië en Ierland wonnen ze dan weer met sprekend gemak.

Net zoals de Belgen is Hongarije een team dat het collectief oplost, zonder een echte sterspeler. Het gevaar komt bij hen – net zoals bij België – voornamelijk van de guards en forwards. Als we er dan toch iemand moeten uithalen, is forward Durazi één van de gevaarlijkste spelers. Met 11,6 punten gemiddeld is hij net niet topscoorder van de ploeg. Daarboven neemt hij veruit de meeste rebound van de ploeg (7,2 rpg). Hij is trouwens de enige speler bij Hongarije die gemiddeld meer dan 20 minuten speelt (20,3 mpg), al de rest schommelt tussen de 10 en 17 minuten per match.

De wedstrijd tegen Hongarije wordt vrijdag 5 augustus om 14u15 gespeeld en zal te volgen zijn via livestats.