“We moeten bevestigen”

De Belgian Lions arriveerden na een korte nacht reeds zaterdagochtend in de Deense hoofdstad Kopenhagen en begonnen onmiddellijk aan de voorbereiding van de tweede EK-kwalificatiewedstrijd van maandag (18u15). Verzorging en video stonden eerst op het menu en zaterdagavond was er nog een recuperatietraining. Zondag werd er getraind en stond er nog een tweede videosessie op het programma.

Na de stunt tegen Litouwen in de Diamonte mons.arena gaan de Belgian Lions tegen Denemarken op zoek naar een tweede opeenvolgende overwinning in poule C van de EK-kwalificatiewedstrijd. “De winst tegen Litouwen was knap, maar kan pas een meerwaarde betekenen als we maandag in Denemarken bevestigen,” weet bondscoach Dario Gjergja. “Neen, eenvoudig zal dat niet zijn. De Denen verloren slechts met vier puntjes in Tsjechië  (nummer 10 op de wereldranking) en ik verwacht een taaie opponent. Zij beseffen ook dat de wedstrijden tegen de Belgian Lions richting Eurobasket 2021 wel eens cruciaal zouden kunnen zijn,” aldus nog bondscoach Dario Gjergja.

Denemarken heeft als coach de Israëliet Erez Bittman die in 2010 nog een half jaartje coach was van eersteklasser Gent. Frederik Nielsen (Murcia), ploegmaat van de jarige Lion Kevin Tumba (29), Kevin Larssen (Palencia) en Gabriel Lundberg (Tenerife) spelen in Spanje en Adama Darboe, Jonas Zohore en Darko Jukic zijn de overige sterkhouders. De nipte nederlaag (75-71) van Denemarken (nummer 59 op de wereldranking) tegen Tsjechië (nummer 10) vraagt echter wel waakzaamheid.

Basketbal krijgt in Denemarken een boost en de Farum Arena met 3.000 plaatsen is uitverkocht (record in Denemarken). Het ledenaantal ging met 50 procent de afgelopen jaren naar omhoog maar er spelen nog altijd maar 15.000 Denen basketbal ten opzichte van 100.000 Belgen. De wedstrijd wordt vanaf 18u15 live uitgezonden op Sporza/Canvas en VOO Sports. #basketbalbelgium #belgianlions #Crelansport #BasketballwithOrange

Programma EK-kwalificatie poule C: 18.15 Denemarken-België; 18.30 Litouwen-Tsjechië
Stand poule C: 1. België 1-2; 2. Tsjechië 1-2; 3. Denemarken 1-1; 4. Litouwen 1-1