Voorbereidingsprogramma Belgian Cats voor Spelen in Tokio gekend

Het voorbereidingsprogramma van onze Belgian Cats in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio is gekend. Omwille van de internationale coronacrisis, is de loting van het Olympisch basketbaltornooi echter uitgesteld. 

 

 

 

“Het is bijzonder jammer dat de loting voor het basketbaltornooi op de Olympische Spelen in Tokio is uitgesteld”, zegt General Manager van de Cats, Koen Umans. “Omwille van het coronavirus hebben we daardoor ook de geplande persconferentie naar een latere datum verschoven. We blijven evenwel met veel enthousiasme en vooral veel focus toeleven naar Tokio 2020. Onze ambitie blijft tevens intact: minimaal de kwalificatie voor de kwartfinales en daarna kunnen we verrassen. Onze eerste bezorgdheid gaat echter naar de burgers en we hopen dat iedereen dan ook gezond mag blijven’, besluit Umans.

Voorbereidingsprogramma

Op maandag 8 juni starten de Belgian Cats in Louvain-La-Neuve met hun voorbereidingsprogramma, met o.a. medische en fysische testen. In functie van de WNBA-verplichtingen van Emma Meesseman en Julie Allemand zal de groep uit een 18-tal speelsters bestaan. De eerste eerste oefeninterlands zijn op 26 en 28 juni gepland in respectievelijk Bergen en Luik. Op 4 en 5 juli zijn er op het internationaal tornooi in Tenerife wedstrijden tegen Spanje en  Puerto Rico. In de Lange Munte in Kortrijk vindt op 9, 10 en 12 juli een vierlandentornooi met naast de Belgian Cats ook Servië, Puerto Rico en Nigeria plaats.

“Het gewone leven ligt even stil”, opent bondscoach Philip Mestdagh. “Of de Olympische Spelen ook effectief zullen plaats vinden, is vooralsnog een vraagteken. Toch bereiden de Cats zich op deze Spelen voor alsof ze gewoon zullen doorgaan. Speelsters trainen nu individueel in afwachting van het moment dat er weer kan geoefend worden in groep. Alles is tot in de puntjes geregeld om perfect voorbereid te zijn voor de Spelen waarheen we met ambitie vertrekken. Die ambitie is om er de kwartfinales te bereiken. Eenmaal in de kwartfinales zien we wat er nog meer mogelijk is”, aldus de bondscoach.

Fandag op 11 juli

Op zaterdag 11 juli wordt in Ieper een fandag georganiseerd. Daar krijgen de vele fans de mogelijkheid om de Cats in de Kattenstad uit te wuiven, vooraleer naar Tokio wordt afgereisd. “We verwelkomen de Cats zeer graag in de Kattenstad en zullen samen met de federatie en de partners een fijne dag voor de fans in elkaar steken”, zegt Diego Desmadryl, Schepen van Toerisme en Evenementen voor de Stad Ieper. “Ieper ademt basketbal, met z’n 600 spelers in de Ieperse clubs. Bovendien is de inbreng van Emma Meesseman, Kim, Hanne en Philip Mestdagh zeer belangrijk voor het team en daar zijn we als Ieperlingen bijzonder fier op.”

Het vertrek naar Japan is voorzien op 14 juli. Tot 24 juli verblijven de Belgian Cats in Mito, waar de Cats in 2019 op uitnodiging van het BOIC al een stage hebben betwist. Daarna trekken de Cats naar Tokio en het Olympisch dorp.

Selectie

Het naturalisatiedossier van Celeste Trahan-Davis is dankzij de samenwerking tussen BOIC, Castors Braine en de federatie in een stroomversnelling geraakt, zonder vooruit te kunnen of willen lopen op het resultaat. De selectie van 18 speelsters zal op 30 april bekend gemaakt worden.

Partners

Ook partners Orange en Crelan staan nog steeds als een hecht blok achter onze Belgian Cats. “Ook nu, en zeker nu, steunen partners Orange en Crelan de Belgian Cats in hun voorbereidingen naar de kwalificaties voor de Olympische Spelen, zowel in goede als in minder goede tijden”, zeggen Christophe Dujardin, Chief Consumer Business Officer bij Orange en Jean-Paul Gregoire, bestuurder bij Crelan.

Wat doen de Cats in aanloop naar de voorbereiding? 

High Performance Manager Sven Van Camp staat in nauw contact met alle Belgian Cats. Omwille van de coronacrisis keren de meeste speelsters die in het buitenland spelen momenteel terug naar België. De komende periode werd in overleg met physical coach Pierre-Yves Kaiser en de medische staff als volgt ingedeeld:

  • De maand maart staat in het teken van een veilige thuiskomst, voldoende rust voor de speelsters en de focus op een goede gezondheid.
  • In de maand april wordt gekeken voor specifieke programma’s in functie van individuele noden om de speelsters in vorm te houden, zowel op vlak van kracht als qua basisconditie en blessurepreventie.
  • In mei en begin juni wordt gemikt om de specifieke basketbaltrainingen te hervatten, zij het individueel of in kleine groepjes. Op 8 juni wordt de voorbereiding effectief aangevat met in eerste instantie de reeds vermelde check-ups.

“We doen er momenteel alles aan om de speelsters nauw op te volgen en bij te staan waar nodig”, zegt Sven Van Camp. “We leggen de lat dan ook niet lager op de Olympische Spelen. Deze uitdaging prikkelt ons nog wat extra om te schitteren in Tokio.”