Tokyo 2020 Olympics : Spotlight op China

Na de klinkende zeges tegen Australië en Puerto RIco, zijn onze Belgian Cats stevig aan de Olympische Spelen begonnen. De topper van de groepsfase wordt ietwat verrassend tegen China gespeeld. Beide ploegen verloren nog niet. Een vooruitblik. 

Net als onze Cats, is ook China als een bezetene gestart aan het Olympisch basketbaltornooi. Na twee wedstrijden in de groepsfase, lieten de Chinese meisjes heel gelijkaardige statistieken optekenen. Om even te vergelijken:

  • Gescoorde punten: België 172 – China 173
  • Punten tegen: België 122 – China 129
  • Gemiddeld verschil: België 25 punten – China 22 punten

Heel gelijkaardig dus, met het enig verschil dat China het héél nipt haalde tegen Australië (2 puntjes verschil), maar dan weer zwaarder uitpakte tegen Puerto Rico.

In het duel staat groepswinst op het spel. Alle groepswinnaars én de beste tweede uit de poules wordt in pot 1 gestopt, de andere ploegen in pot twee. En zo worden de kwartfinales geloot.

Wie zijn de sterspeelsters?

Bij China steekt er geen speelster à la Emma Meesseman bovenuit, maar de Chinezen kunnen rekenen op een sterk geheel.

Als er dan toch één speelster is om het meest in de gaten te houden, is het toch wel Yueru Li. De amper 22-jarige Chinese kan je bijna niet uit het oog verliezen, met haar 2m00. Na twee wedstrijden is ze gemiddeld goed voor 16,5 punten, 9,5 rebounds en 5 assists.

Met Xu Han heeft China trouwens een speelster die er nóg meer bovenuit torent. De eveneens piepjonge (21) Chinese meet maar liefst 2m05 en komt ook in de Chinese competitie aan de bak.

Siyu Wang is de spelverdeelster van de ploeg.  Met gemiddeld 14 punten, 3 rebounds en 4 assists doet ze vooralsnog bijzonder goed. Ook Meng Li (26) haalt gemiddeld dubbele cijfers met 13 punten en 5,5 assists per match.

Met nog een aantal andere troeven, houden onze Belgian Cats maar beter controle over de wedstrijd. Want China is in elk geval een niet te duchten tegenstander.