“Stage in Japan ideaal om volgende WK-window voor te bereiden”

De Belgian Lions vertoeven al twee weken in Japan. De selectie van bondscoach Dario Gjergja werkte in Okinawa een stage en drie oefenwedstrijden af. “We boekten tegen Japan, Finland en Hongarije drie zeges op een rij. Het belangrijkste is dat we enerzijds een mooie uitnodiging kregen en anderzijds ondanks vele coronamaatregelen in perfecte omstandigheden kunnen trainen,” zei high performance manager Jacques Stas.
De Belgian Lions moesten normaal gezien dinsdag opnieuw in België arriveren. “Omdat Servië zich niet heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen gaat de oefenwedstrijd tegen Japan aanstaande vrijdag niet door. Het gastland was door onze prestaties op het vierlanden tornooi in Okinawa gecharmeerd en vroeg of we vijf dagen langer wilden blijven. Na overleg met spelers en staf gingen we graag op deze uitnodiging in,” aldus Jacques Stas.
“We kunnen in Japan immers in schitterende omstandigheden trainen. We zijn hier met 16 spelers en met een mix van jonge talenten en ervaren spelers. Dit alles in functie van de eerste window van de WK-kwalificatiewedstrijden die in november aanvatten. We staan met de Belgian Lions voor belangrijke jaren. In de directe toekomst hebben we in september 2022 het EK. We gaan voor de vijfde keer op een rij naar een Eurobasket en met ambitie. In 2023 (Indonesië, Filipijnen, Japan) gaat het WK door en we willen met de Belgian Lions ons voor het eerst plaatsen voor een wereldkampioenschap. Er is talent aanwezig en met bondscoach Dario Gjergja en de nieuwe sportieve staf hebben we na de succesperiode met coach Eddy Casteels de volgende stappen gezet. We beschikken nog over een grote groep en kunnen een uitgebreide preselectie presenteren. De plaatsjes worden duur en gezonde concurrentie moet ons de volgende jaren naar meer successen stuwen. Eerst gaan we deze stage verder afwerken. Vrijdagavond spelen we de in de Saitama Sports Arena, de zaal waar het olympisch basketbaltornooi doorgaat, tegen Japan. Zaterdag keren we terug naar België. Daarna gaan we evolueren en de WK-window in november voorbereiden,” gaf Jacques Stas vanuit Tokio mee.