Retin Obasohan: “Stap voor stap onze dromen invullen”

De Belgian Lions werken vanavond in de Litouwse hoofdstad Vilnius de derde opdracht van de EK-kwalificatieronde tegen Tsjechië af. De jonge  selectie van bondscoach Dario Gjergja staat na vier dagen voorbereiding in de Litouwse bubbel op scherp. “We zijn klaar om de deur van het EK verder te openen,” zegt Retin Obasohan.

De Belgian Lions missen met Sam Van Rossom, Jonathan Tabu, Maxime De Zeeuw, Jean Salumu, Ismael Bako, Khalid Boukichou en Quentin Serron veel ervaring. “Dat is jammer, maar ook bij onze concurrenten ontbreken er belangrijke pionnen. Daarom mogen we dat niet als excuus inroepen. Met Jean-MarcMwema, Pierre-Antoine Gillet, Kevin Tumba en Alex Libert is er ervaring. Ik ben met mijn 27 van zeg maar de “tussengeneratie” en de nieuwe lichting manifesteert zich duidelijk. Naast Hans Vanwijn, Vincent Kesteloot zijn er nieuwe jonge gasten als Michael Gilmore en Andy Van Vliet en er zijn nog vele Young Lions in de selectie en op komst. Heerlijk en het bewijs dat er talent in België is,” zegt de guard van de Belgian Lions.

Opvallend: met Hans Vanwijn en Leander Dedroog zitten er voor het eerst sinds meer dan tien jaar (Thomas Dreesen en Sacha Massot) twee Limburgers in de selectie en maar liefst zes Antwerpenaars. “Naast mezelf ook Jean-Marc, Vincent, Andy, Thomas en Vrenz. Lang geleden dat we nog eens met zoveel zijn. Niet belangrijk, maar wel leuk om nog eens wat “Antwerps” te spreken,” zegt Retin Obasohan.

Vorig seizoen was hij bij het Duitse Bamberg actief en deze campagne is Retin Obasohan aan de slag in het Tsjechische Nymburk. “Een topclub die de Tsjechische League al jaren domineert. Ze zijn al zestien jaar op een rij kampioen. We treden ook in de Champions League aan. We zitten in de groep met het Dijon van Hans Vanwijn. Dat we Europees spelen is wel belangrijk en hopelijk kunnen we ons kwalificeren. Ik ben nog maar een maand in Tsjechië. Door de coronapandemie zag ik nog niet veel van het land. Ik bezocht al wel eens Praag, maar door de coronamaatregelen liep daar niemand rond. Ik ben vooral blij dat ik in deze moeilijke tijden kan basketballen.”

Retin Obasohan speelde bij de jeugd van Mercurius en bij Kangoeroes en genoot ook zijn opleiding aan de Topsportschool in Leuven. voor hij naar Amerika vertrok en bij Alabama University het mooie weer maakte. Hij heeft nog altijd ambitie om in de NBA aan te treden. “Corona maakt alles onzeker, maar hopelijk is volgende zomer alles terug wat beter zodat ik naar Amerika kan afreizen om te trainen en aan de NBA zomerkampen en League deel te nemen. Dat is echter nog ver af. Wat telt is de directe toekomst en de Belgian Lions. We begonnen de EK-kwalificatieronde in februari met twee knappe zeges tegen Litouwen en Denemarken. Wij willen met onze jonge groep deze week opnieuw knallen. Stap voor stap willen wij onze dromen invullen. Niet met holle woorden, maar met prestaties op het parket. Ja, ons kwalificeren voor het EK van 2022 staat op het verlanglijstje. Winnen van Tsjechië en de poort richting Eurobasket 22 gaat weer wat verder open.”
Retin Obasohan kijkt ook met veel bewondering naar de Belgian Cats. “Zij hebben voor ons de lat hoog gelegd (lacht). Voor ons wordt het moeilijk om hun prestatie te evenaren. Ze zijn wel een goede motivatie. Of ik verrast ben dat de Cats bij de wereldtop horen? Neen hoor, ik zag in de Topsportschool al talenten als Jana Raman, Antonia Delaere, Julie Vanloo en Hanne Mestdagh bezig. Wauw, je voelde toen al dat er veel mogelijkheden waren. Met ook Emma Meesseman scoorden ze al op jeugdkampioenschappen. Schitterend dat ze onze sport op de wereldkaart zetten. Aan ons om het Belgische basketbal nog meer internationaal te promoten. Het zou een boost kunnen betekenen voor de “next generation”, zegt de altijd vlotte Retin Obasohan.

De wedstrijd tegen Tsjechië, het nummer 9 op de FIBA World Ranking, begint deze namiddag om 15u30 en is live te bekijken op Sporza/Eén en VOO WORLD SPORT (kanaal 36).

Programma 3de speeldag poule C: 15u30 (Belgische tijd) België-Tsjechië: 18u30 Litouwen-Denemarken
Stand poule C: 1. België 2-4; 2 Litouwen 2-3; 3. Tsjechië 2-3; 4. Denemarken
#basketbalbelgium  #belgianLions #Crelansport #basketballwithOrange #Eurobasket22