U16 Lions op een haar na in de halve finale

Onze U16 Lions hebben net niet voor een stunt gezorgd op het Europees Kampioenschap in Sofia. Ze moest na verlenging nipt de duimen leggen tegen het sterke Slovenië. Het werd uiteindelijk 83-81, de Belgen spelen nu verder voor plaatsen 5 tot 8.

Het werd een nek-aan-nek race van begin tot einde. Sasha De Vreught opende de score voor de Belgen met 2 vrijworpen en een driepunter, maar Slovenië had telkens een antwoord klaar. Quarter 1 werd afgesloten met 17-16 in het voordeel van de Slovenen.

Onder impuls van een sterke De Ridder (26 punten, 13 rebounds) en scores van Coleman en Madoki kon België een kleine run maken in het tweede kwart. Zes punten verschil stonden op het bord bij de rust: 31-37. Die run werd echter al snel teniet gedaan in kwart 3. Na 2:30 spelen hadden de Slovenen onze Belgen al terug bijgebeend. Met 3 driepunters in de periode zorgde Bleijenbergh dat de U16 Lions slechts 1 punt in het krijt stonden bij de start van het laatste kwart.

Beide teams losten elkaar niet meer. Toch waren het de jonge Lions die met de beste kansen de laatste minuten in gingen: 66-70 met nog iets minder dan 2 minuten te spelen. Via 68-70 ging het naar 68-72 door 2 vrijworpen van De Vreught op 28 seconden van het einde. Een snelle driepunter van de Slovenen zorgde voor 71-72 en opnieuw kreeg De Vreught 2 vrijworpen. Daarvan ging er 1 binnen met nog 19 seconden te spelen. Slovenië slaagde er in om snel tegen te scoren en de bordjes op gelijke hoogte te brengen. Balverlies bij de Belgen en met het volgend balbezit kon Slovenië de wedstrijd zelfs nog beslissen, ware het niet voor een schitterend blockshot van Bleijenbergh op de laatste doelpoging. Verlengingen zouden de winnaar bepalen.

Hetzelfde spelbeeld in de 5 extra minuten speeltijd: beide teams die elkaar geen duimbreed toelieten en scores uitwisselden. De Vreught zorgde er opnieuw met vrijworpen voor dat de stand in evenwicht was met nog 16 seconden op de klok. Het was Andolsek Heine die de Belgen de doodsteek bezorgde met een score in de laatste seconden. Eindstand 83-81 voor Slovenië en weg medaillekansen voor onze U16 Lions.

Zij spelen nu verder voor plaatsen 5-8. Daarvoor moeten ze eerst Belarus zien te verslaan, dat met 84-69 verloor van Israël in de kwartfinale. Veel tijd om te recuperen krijgen onze Belgen niet. De wedstrijd tegen Belarus is al gepland om 15u00 vandaag.