In the picture: Hans Vanwijn met Dijon in halve finale Champions League

In de bubbel in de Griekse hoofdstad Athenes en op de Final 8 van de Champions League plaatste Belgian Lion Hans Vanwijn (9 punten, 3 rebounds, 3 assists) zich met het Franse Dijon en na een 82-83 zege in de kwartfinale en tegen het Turkse Telekom Ankara voor de halve finale. In de halve finale wacht vrijdag het Spaanse Burgos. Burgos zegevierde in de kwartfinale met 92-65 van Hapoel Jeruzalem (Israël). Zondag wordt de finale van de Champions League campagne 2019-2020 in Athene betwist.

De 25-jarige en 2m08 grote Hans Vanwijn begon dat seizoen in het shirt van Antwerp Giants. In maart, toen de EuroMillions League definitief werd stopgezet door de coronapandemie, werd hij uitgeroepen tot Belgisch Speler van het Jaar. “Ik versierde een contract van twee seizoenen bij Dijon. Op mijn 25ste en na mooie momenten bij Leuven Bears, Limburg United en Antwerp Giants voelde ik met klaar voor de stap naar het buitenland. We begonnen sterk in de Franse Pro A met een knappe zege tegen het ASVEL Villeurbanne van maatje Ismael Bako,” aldus de Limburgse forward.

“Dat ik in de Champions League bij Dijon de vorige campagne nog mag afwerken is een beetje vreemd. Ik startte het Europees seizoen immers bij de Giants. Bij de andere ploegen zijn er evenwel ook nieuwkomers in de selectie. Bij Nymburk zit mijn ex-ploegmaat Luka Rupnik  van de Giants. Dat ik voor de tweede keer in mijn nog jonge carrière in de halve finale van de Champions League fonkel is schitterend.”

“Het is wel anders: in 2019 waren er 17.000 toeschouwers in het Sportpaleis. Hier in Athenes en in zaal met de capaciteit van het Sportpaleis zijn er geen fans. De corona-pandemie heeft ook het mondiale basketbal  jammer genoeg stevig in zijn greep. In de Franse Pro A mogen er wel fans binnen (2.000 toeschouwers in de meeste zalen). Ik kijk uit naar de apotheose van de Champions League in Athene en naar een nieuwe campagne in Europa en de Pro A met Dijon. Ik speel in tegenstelling tot bij Antwerp Giants wel meer op de vier-positie. Uitkijken doe ik ook naar half december. Mijn vriendin Jasmine verwacht dan ons eerste kindje,” aldus nog Hans Vanwijn.

Ex-Belgian Lion Matt Lojeski ook naar halve finale
Matt Lojeski, gewezen speler van Okapi Aalstar (2007-2009) en BC Oostende (2009-2013) en ook gewezen Belgian Lion, heeft zich met AEK Athenes op de Final 8 ook geplaatst voor de halve finales van de Champions League.

De Amerikaanse Belg had een flink aandeel in de 82-94-zege van AEK Athenes tegen het Tsjechische Nymburk. Matt Lojeski, die deze zomer verhuisde van het Turkse Tofas Bursa naar AEK Athenes, was in ruim 15 minuten goed voor 12 punten  en 2 assists. In de halve finale strijdt AEK Athenes vrijdagavond tegen het Spaanse Zaragoza dat in een andere kwartfinale met 87-81 won tegen Tenerife.