FIBA Women’s EuroBasket 2021: Spotlight op Turkije

Om optimaal voorbereid naar de wedstrijden van onze Belgian Cats te kunnen kijken, proberen we jullie uiteraard de voornaamste weetjes mee te geven van onze tegenstanders op EuroBasket 2021! Vandaag: de tegenstander van morgen, Turkije. 

Hoe zijn ze op het EK geraakt?

In de FIBA Women’s EuroBasket 2021 Qualifers, was Turkije ingedeeld in een lastige poule, met slechts drie ploegen. Tegenstanders van dienst waren Servië en Litouwen.

Servië was duidelijk de betere ploeg in de poule, want het liet geen enkele steek vallen met een 4 op 4. Al won het slechts met 5 en 7 punten verschil van de Turken, die op hun beurt tweemaal te sterk waren voor Litouwen. Als één van de betere tweedes, kwalificeerde Turkije zich dus voor het EK.

Hoe deden ze het in het verleden?

Turkije heeft een rijk basketbalverleden en speelde in de voorbije jaren toch wel een aardig palmares bij elkaar. Zo was het sinds 2005 elke keer aanwezig op EuroBasket, met mooie ereplaatsen en zelfs tweemaal een medaille. In 2011 werd een zilveren plak behaald en twee jaar later behaalden de Turken brons. In 2019 stelde Turkije echter teleur op het EK, met een veertiende plaats.

In 2014 eindigden de Turken op het WK in eigen land op een vierde stek, net naast de medailles.

Op dit EK lijkt Turkije opnieuw over de minst sterke ploeg in de poule te beschikken. Het verloor z’n beide wedstrijden. 72-47 tegen Slovenië en 54-64 tegen Bosnië

Wie zijn de sterspelers?

Zoals bij elke tegenstander in onze poule, beschikt ook Turkije over een genaturaliseerde Amerikaanse centerspeelster met Quanitra Hollingsworth. Met haar 11.5 punten en 8.5 rebounds gemiddeld, spant ze de kroon in beide statistieken voor de Turkse dames.

Melis Gulcan toont zich bij de Turken las goeie tweede optie met gemiddeld 9.5 punten en 7.5 rebounds. De 1m87 grote Power forward komt uit voor het Turkse Kayseri.

De 27-jarige Olcay Cakir is de floor leader van de ploeg, met gemiddeld 5 assists. Goed voor een zesde plaats op het tornooi. Daarnaast lukt ze gemiddeld 6 punten.