FIBA Women’s EuroBasket 2021 Qualifiers: Spotlight op Portugal

Op donderdag 12 november openen onze Belgian Cats hun tweede window van de FIBA EuroBasket 2021 Qualifiers met een wedstrijd tegen bubbel-gastland Portugal. Hoe zit het precies bij de Portugezen? We nemen hen even onder de loep. 

Terwijl onze Belgian Cats op een mooie 7e plaats op de FIBA-ranking pronken, moet Portugal het met een 47e plaats doen. Zo succesvol het land is op voetbalvlak, zo sober is de prijzenkast in het basketbal. Zo konden de Portugezen zich nog nooit kwalificeren voor een Europees kampioenschap en speelden ze van 2005 tot 2011 in de B-divisie. Dat betekent echter niet dat het land te onderschatten valt.

1 op 2

In de eerste window van de kwalificatiecampagne kon Portugal een één op twee laten optekenen. In de openingswedstrijd tegen Finland waren ze op eigen terrein een maatje te groot voor de Scandinavische meisjes. Het werd 71-48, nadat Portugal de hele wedstrijd had voorgestaan. Sofia Da Silva vertolkte een glansrol met 17 punten, 9 rebounds en 3 blocks. De wedstrijd nadien, op bezoek in Oekraïne, liep het echter minder vlot voor de Portugezen. Oekraïne schoot sterk uit de startblokken en uiteindelijk wonnen ze met 72-60. Er stond geen maat op Alina Iagupova, die goed was voor 29 punten, 7 rebounds en 5 assists. Bij Portugal was Sofia Da Silva opnieuw uitblinker met 19 punten en 6 rebounds.

Sterkhouders

Het is duidelijk dat Sofia Da Silva dé te stoppen vrouw zal zijn, zeker in afwezigheid van Kyara Linskens en Emma Meesseman.  Da Silva komt uit voor het Spaanse Estudiantes Madrid en is er ploegmaat van onze… Jana Raman. Da Silva kwam vorig seizoen nog uit voor het Namur van Hanne én bondscoach Philip Mestdagh. Ze haalt gemiddeld 18 punten en 7.5 rebounds. Ines Viana is de motor van de ploeg met gemiddeld 5.5 punten en 6.5 assists en de point guard is ook al geen onbekende voor de Cats, want ze komt dit seizoen uit voor Basket Namur. Een derde speelster om naar uit te kijken is Laura Oliviera Ferreira, manusje-van-alles die op verschillende vlakken tot de ploeg bijdraagt én nog eens het meest op het parket vertoeft. Ze komt uit voor Benfica Lissabon, in eigen land.