FIBA Women’s EuroBasket 2021 Qualifiers: Spotlight op Portugal

Na een 5 op 5 in de Qualifiers willen de Belgian Cats tegen Portugal eindigen met een perfect rapport. De laatste keer dat we tegen Portugal speelden, dateert van november 2020. Even terugblikken dus. 

Portugal heeft zich momenteel op een derde plaats in poule G genesteld. Weliswaar met even veel punten als Finland, maar met een beter doelsaldo. In november speelden onze Cats al in Odivelas tegen de Portugese meisjes. Hoe ging het er ook alweer aan toe in die eerste ontmoeting?

Moeizame zege tegen Portugal

Ook in november, in de eerste FIBA-bubbel, werd partij gegeven aan Portugal. Toen stond Portugal eerst op het programma en volgde Oekraïne daarna. In het eerste quarter namen de Cats al geleidelijk aan het heft in handen, onder meer via Jana Raman en Kim Mestdagh en ging het naar 10-16. Voor de pauze werd die voorsprong stevig uitgebreid naar een comfortabele 17-33 halfweg. Na de pauze bleef de voorsprong intact (31-50). In de slotperiode werden de teugels een beetje gevierd en kon Portugal nog een stuk milderen tot 49-59. Kim Mestdagh was topschutter bij de Cats met 17 punten. Bij Portugal was Maria Correia goed voor 12 punten.

Sterkhouders

Onder de sterkhouders mogen we zeker Maria Bettencourt Correia rekenen. De 29-jarige shooting guard vormde tegen onze Cats in november al de voornaamste dreiging en tekende nu in de eerste wedstrijd van de derde window opnieuw voor 18 punten.

Ook de ex-speelster van Namur Sofia Silva blijft een speelster om in de gaten te houden. De 30-jarige centerspeelster is niet meer de eerste aanvallende optie, maar toch hou je er maar beter rekening mee.

Ook de jonge center Maria Ivanova Kostourkova (geboren in Bulgarije) liet tegen Oekraïne mooie cijfers optekenen. Ze haalde 8 punten en 11 rebounds.