FIBA Women’s EuroBasket 2021 Qualifiers: Spotlight op Finland

De Belgian Cats openen morgen de derde en laatste window van de kwalificatiecampagne voor het EK in juni tegen Finland. Kwalificatie is al verzekerd, maar graag wordt ook de ongeslagen status behouden. Hoe de Finse dames ook alweer in elkaar steken, dat bekijken we hieronder. 

Eerste duel

Je zou het haast vergeten, maar we hebben wel degelijk al een ontmoeting met Finland gehad. Dat eerste duel dateert echter van zondag 17 november 2019,  bijna anderhalf jaar geleden. Toen hadden de Cats al een vlotte zege tegen Oekraïne in de achterzak, vooraleer ze naar koude koude Finland afreisden. In het zuidelijke Espoo, nabij Helsinki, speelden de Finse meisjes aanvankelijk wel nog vrij vlot mee. Via 13-20 na Q1 stond het wel al 30-42 halfweg. Na de pauze lieten de Cats een werkelijk verbluffend derde quarter zien, met een 9-34 als gevolg. Boeken toe en wedstrijd gespeeld. Finaal werd het 58-85.

Vooral op Emma Meesseman stond geen maat. Ze eindigde met 32 punten, 7 rebounds en 4 assists. Bij Finland speelde  Anni Mäkitalo een puike wedstrijd met 15 punten en 6 assists.

Finse Sterkhouders

Naar échte Finse sterkhouders is het moeilijk zoeken, ze functioneren namelijk als een echte ploeg. Slechts 5 spelers waren er tot nog toe altijd bij. Van die vijf kan Elina Koskimies misschien wel de beste statistieken voorleggen met gemiddeld bijna 10 punten en 4 rebounds per match.

De amper 21-jarige Lotta-Maj Lahtinen is de hoop voor de toekomst van het Finse basketbal. Lahtinen speelde twee wedstrijden mee en scoorde tegen Portugal en Oekraïne respectievelijk 14 en 16 punten is daarmee Fins topschutter. Ze speelt en studeert momenteel nog aan de Amerikaanse universiteit van Georgia Tech.

Verder is het ook nog opletten voor de 1m94 grote toren Awak Kuier. De Finse met Soedanese roots is met haar 19 jaar nog piepjong, maar heeft een veelbelovende toekomst voor zich. In twee wedstrijden haalde ze gemiddeld 9 punten en 5,5 rebounds.

 

De wedstrijd tussen de Cats en Finland is vanaf 16u00 LIVE te volgen op Sporza (één) en VOO Sport World 4.