FIBA men’s World Cup 2023 qualifiers : Spotlight on Serbia

Om jullie op de meest optimale manier voor te bereiden op de matchen van onze Lions, proberen we jullie de belangrijkste zaken over onze tegenstanders in kader van de kwalificatiecampagne voor het WK in 2023 mee te geven.

Wat weten we over Servië?

Servië is simpelweg een van de beste landen ter wereld en staat op de zesde plaats op de FIBA-wereldranking. Al zes keer nam het land deel aan de FIBA World Cup. Twee keer werd het ook effectief wereldkampioen, onder de noemer Joegoslavië, in 1998 en 2002. In 2014 behaalde het zilver. 

Als favoriet in groep A, won Servië zijn eerste wedstrijd tegen Letland erg nipt met 101-100.

Wie zijn de dragende spelers?

In deze window van de Qualifiers kunnen de Serviërs geen beroep doen op de MVP in de NBA, Nikola Jokic (Denver Nuggets) en Vasilije Micic (Anadolu Efes), MVP van de Euroleague. Daarnaast zullen ook Bogdan Bogdanovic (Atlanta Hawks) en Boban Majanovic (Dallas Mavericks) er onder andere niet bij zijn. 

Desalniettemin, kan Servië wel rekenen op hun ster Milos Teodosic van Virtus Bologna. De Servische tovenaar maakte indruk tegen Letland, met 21 punten en 9 assists en een evaluatie van 27 in 25 speelminuten. 

Daarnaast moet ook Aleksa Avramovic (KK Partizan) in de gaten gehouden worden. Hij was goed voor 17 punten, 5 rebounds en 7 assists. Servië lukte maar liefst 22 punten meer dan Letland wanneer Avramovic op het terrein stond.

Tot slot moet ook gekeken worden naar Marko Jagodic-Kuridza (Buducnost). De ex-speler van Oostenden en bondscoach Dario Gjergja was erg efficiënt versus Letland. Hij scoorde 16 punten aan 80% in 28 minuten tijd. 

Eén ding is zeker, tegen Servië zal de beste verdediging boven gehaald moeten worden. Tegen Litouwen waren ze goed voor 101 punten met echt impressionante afwerkingspercentages: 71% tweepunters, 50% driepunters en 77% op vrijworpen.