FIBA EuroBasket 2022 Qualifiers: Spotlight op Litouwen

Na een nieuwe demonstratie tegen Tsjechië, willen onze Belgian Lions de goede lijn doortrekken tegen gastland Litouwen. Dat zal op een zege gebrand zijn, zeker na de nederlaag in februari in Mons én de opdoffer in de eerste wedstrijd, tegen Denemarken.

Litouwen is even op zoek naar de status van onoverwinnelijk basketballand. Na de zware nederlaag tegen onze Belgian Lions in februari, kon het ook de eerste wedstrijd in dit tweede window niet naar z’n hand zetten. Een sterk Denemarken verraste de Litouwers en won met 76-80. Vooral de Deense beer Gabriel Lundberg bleek niet af te stoppen, want hij was goed voor 28 punten, 7 rebounds en 4 assists. Litouwen moest het voornamelijk hebben van de 16 punten van Deividas Gallius (Bonn, GER).

Lions domineren Litouwen in februari

In februari ging Litouwen ook al met de billen bloot in window 1, toen gebeurde dat in Mons en tegen onze Belgian Lions. Litouwen werd toen al van bij de start van de wedstrijd met de neus op de feiten gedrukt en kreeg een 23-9 in de eerste quarter om de oren. Ook in quarter 2 en 3 domineerden de Belgen, waardoor na 30 minuten een veelzeggende 68-31 op het bord prijkte. Litouwen kon toen wel nog milderen in de slotperiode; waardoor het uiteindelijk 86-65 eindigde.

Retin Obasohan kroonde zich toen tot topschutter met 21 punten. Ook Jonathan Tabu, Quentin Serron en Pierre-Antoine Gillet haalden toen de dubbele cijfers. Litouwen trok toen vooral de kaart van ex-NBA’er en grote jongen Donatas Motiejunas, die 17 punten lukte. Mindaugas Kuzminskas scoorde 15 punten.

Sterkhouders

Ondanks eerder aangekondigd, kan Litouwen ook in window 2 niet rekenen op NBA-vedetten Jonas Valanciunas en Domantas Sabonis (zoon van legende Arvydas Sabonis).  Ook Donatas Motiejunas loopt er deze keer niet tussen. Ervaren guard Mantas Kalnietis deelt wel nog altijd de lakens uit en ook Mindaugas Kuzminskas is er opnieuw bij.

Met Eimantas Bendzius, Jonas Maciuis, Tomas Dimsa en Deividas Gallius heeft Litouwen wel genoeg kwaliteit in de breedte om onze Lions het vuur aan de schenen te leggen.

Opmerkelijk: ook Augustas Marciulionis (18), zoon van Litouws legende Sarunas, is er voor een eerste keer bij in de selectie, al kwam hij tegen Denemarken nog niet aan spelen toe.