De NBA-droom van Toumani Camara wordt werkelijkheid

Het is officieel! Toumani Camara speelt volgend seizoen in de NBA. De 23-jarige Brusselaar werd deze morgen als 52e geselecteerd door de Phoenix Suns. Hij wordt de tweede Belgische speler in de geschiedenis op het NBA-parket, twaalf jaar na het pensioen van Didier Mbenga, tweevoudig kampioen bij de LA Lakers. Axel Hervelle werd in 2005 ook al als 52e geselecteerd, maar speelde nooit in de NBA. 

Hoewel Camara net werd gedraft, doet zijn naam nog niet meteen een belletje rinkelen bij het grote publiek. Dit omdat hij op zeer jonge leeftijd België verliet voor een avontuur in de States. In Brussel begon hij op U10-niveau bij ASA ST-Hubert Boitsfort, gevolgd door een periode bij Woluwe, waarna hij op 16-jarige leeftijd vertrokken naar de Verenigde Staten. Twee zomers later trok zijn potentieel de aandacht van een dertigtal colleges op een Adidas-toernooi. Dit leidde ertoe dat hij zich aansloot bij Georgia College (2019-2021) en vervolgens bij  Dayton flyers (2021-2023).

Met een onberispelijke werkethiek en zeer veelzijdig profiel, steeg de 2.03m lange vleugelspeler door de rangen tijdens zijn vier jaar op de NCAA universiteit. Hij werd een leider op het veld, zoals blijkt uit zijn statistieken in 2022-23: gemiddeld 13,9 punten en 8,6 rebounds per wedstrijd. Hoewel zijn team een plaats in March Madness misliep, bleven zijn prestaties niet onopgemerkt door scouts van de NBA.

Eind april kondigde Camara op zijn Instagram-account zijn beslissing aan om prof te worden en zich in te schrijven voor de NBA Draft 2023. Daarna volgden 18 trainingen bij 16 NBA-teams. En een uitnodiging voor de zeer selecte “Draft Combine”, gereserveerd voor zo’n zeventig prospects. Genoeg om de scouts voor eens en altijd te overtuigen.

Bij de Phoenix Suns komt hij terecht bij de Big 3 van Kevin Durant, Bradley Beal en Devin Booker. Zijn coach wordt Frank Vogel.