De 3×3 Lions op de Olympische Spelen – voorbeschouwing

Het 3×3-tornooi wordt al vroeg in de Spelen op gang geschoten , met meteen veel actie in de eerste paar dagen. De 3×3 Lions moeten dus meteen vol aan de bak. Wij gaan eens dieper in op het speelschema en op de tegenstanders van de Lions. 

Speelschema

Het 3×3-tornooi wordt met een strak speelschema afgewerkt, dat is wel het minste dat je kan zeggen. Het volledige tornooi (tot en met de finale) strekt zich uit over vijf dagen: van zaterdag 24/07 t.e.m. woensdag 28/07.

Van zaterdag tot maandag staan elke dag twee wedstrijden gepland, met dinsdag nog een laatste poulewedstrijd. Op dinsdag worden ook de kwartfinales gespeeld, met de halve finales en finales op woensdag. Hieronder alle wedstrijden van de 3×3 Lions op een rijtje:

De tegenstanders

In totaal nemen 8 landenteams deel aan de Olympische Spelen 3×3-basketbal: België, Servië, Letland, China, Japan, Nederland, Polen en het Russisch Olympisch Comité.

Letland

Letland is de eerste tegenstander van onze 3×3 Lions en meteen niet de minste. Het viertal Nauris Miezis, Karlis Lasmanis, Edgars Krumins, en Agnis Cavars speelt al een hele tijd samen 3×3 en kent mekaar dus door en door. Letland verloor de finale van de FIBA World Cup 3×3 in 2019 nog van de Verenigde Staten, maar de vier musketiers uit Riga wonnen vorig jaar wel de FIBA World Tour met Team Riga. Tot slot staat Miezis helemaal bovenaan de individuele wereldranglijst 3×3.

Een moeilijke opener voor de 3×3 Lions dus!

Japan

Japan mag als gastland uiteraard ook deelnemen aan de Spelen, al zijn de Japanners verre van te onderschatten. Onder leiding van sterspeler Tomoya Ochiai en zijn energieke ploegmaats, kan Japan op eigen bodem (en zonder jetlag in de kleren) misschien wel een aantal keer stunten?

Rusland (Russisch Olympisch Comité)

Het Russisch Olympisch Comité (de naam waarvoor Rusland op de Spelen zal uitkomen) kon het Olympisch kwalificatietornooi aan zich voorbij laten gaan, want de Russen waren rechtstreeks gekwalificeerd op basis van hun ranking. Rusland koos ervoor om met 4 jonge spelers naar Tokio af te zakken, spelers die zowel in 2018 als 2019 de FIBA 3×3 World Cup wonnen in de U23-leeftijd.

Kunnen de jonkies iedereen verrassen op de Spelen?

Servië

Servië behoeft op vlak van 3×3 niet veel introductie meer. De Serviërs werden in 2012, 2016, 2017 en 2018 wereldkampioen 3×3. Dusan Bulut is een naam als een klok in de 3×3-wereld, die de bijnaam G.O.A.T. van 3×3 draagt. De Serviërs palmen ook plaats 2 t.e.m. 5 op de individuele wereldranglijst in en team Novi Sad was een hele tijd dé te kloppen ploeg op de FIBA World Tour.

De Serviërs zijn dan ook weer favoriet voor het goud in Tokio, al lijken veel ploegen daar een stokje te willen voorsteken.

China

China gaat als underdog deze Olympische Spelen 3×3 in, maar zoals je weet is 3×3 één van de meest onvoorspelbare sporten die er bestaat. Van alle deelnemende ploegen, zijn zij echter het team met het minste ervaring. Het blijft wel uitkijken naar Haonan Li, de FIBA 3×3 U18 Asia Cup 2017 MVP.

Nederland

Onze noorderburen hebben een stevige reputatie wat betreft 3×3 en zijn momenteel één van de teams in vorm. Nederland werd in 2017 en 2018 tweede op het WK 3×3 én zij zijn de reden dat de Verenigde Staten er niet bijlopen op de Spelen, door hen op het Olympisch kwalificatietornooi uit te schakelen.

Als iedereen naar Servië en Letland kijkt, kan Nederland misschien als derde hond weglopen met het been?

Polen

Tot slot heb je met Polen nog een dark horse voor de eindzege. Onder leiding van de genaturaliseerde Amerikaan Michael Hicks, kunnen ze wel eens gevaarlijk uit de hoek komen. Resultaten uit het verleden toonden al aan dat ze zowel Servië als Letland kunnen verslaan. Een gewaarschuwd man…