Dario Gjerga: “Steeds aanwezig zijn op Eurobasket is de challenge voor Belgian Lions”

Vrijdagavond (20u30 Diamonte mons.arena) vatten de Belgian Lions de EK-kwalificatieronde tegen grootmacht en groepsfavoriet Litouwen (nummer 8 van de wereld) aan. Ondanks de afwezigheid van het Euroleague duo Sam Van Rossom en Ismael Bako en het geblesseerde viertal Jean Salumu, Manu Lecomte, Hans Vanwijn en Vrenz Bleijenberg start België toch met ambitie.

“Wij gaan voor een vijfde opeenvolgende Eurobasket,” zegt bondscoach Dario Gjergja. De 44-jarige coach van Oostende werd in 2018 de sportieve baas van de Belgian Lions. In de oefenwedstrijden tegen onder meer Letland werd gewonnen en in de prekwalificatieronde tegen Portugal en IJsland realiseerden de Lions een knappe 4 op 4. Bondscoach Dario Gjergja leidde België dan ook door de grote poort naar de EK-kwalificatieronde.

“Ondanks de afwezigheden zijn we ambitieus. Onze groep is met Litouwen, Tsjechië en Denemarken echter niet te onderschatten. Onze opponenten missen ook spelers en wij gaan met onze selectie vol voor de kwalificatie. Tsjechië is als één van de gastlanden rechtstreeks geplaatst voor het EK waardoor de duels tegen Denemarken waarschijnlijk de sleutelwedstrijden vormen. Maar ook tegen Litouwen willen we in de thuiswedstrijd van vrijdag voor een stunt gaan. Doen we dat zijn we gelanceerd voor de tweede wedstrijd maandag in Denemarken. Litouwen brengt echter een schitterende selectie van ervaren en jonge spelers op het parket. Willen we winnen, zullen we met de support van onze fans met een topprestatie moeten uitpakken.”

Dario Gjergja is uiteraard ook voor de toekomst ambitieus met het project van de Belgian Lions. “We kunnen nu voor een vijfde keer op een rij naar een EK gaan. Op de lange termijn moeten de Belgian Lions steeds op een Eurobasket van de partij zijn. Dat moet onze insteek vormen. Jonge spelers opleiden en dan ze integreren bij de Lions! Olympische Spelen? Ik zag de wedstrijden van de Belgian Cats en het is ongelooflijk wat ze presteren. Congrats aan de ganse groep en staf en ik supporter voor hen in Tokio. Voor ons damesbasketbal is dat ongelooflijke propaganda. Ik besef echter dat met de Belgian Lions de Spelen waarschijnlijk te hoog gegrepen zijn. De concurrentie is in Europa en in het mannenbasketbal nog feller dan bij de dames. Maar, een WK is misschien en mits een goede loting wel aan de orde. Laat ons echter maar eerst focussen op de komende EK-kwalificatieronde en de twee wedstrijden van de eerste window tegen Litouwen en in Denemarken,” aldus nog Dario Gjergja.

De eindronde vindt van 17 augustus tot 3 september 2021 in Duitsland (Keulen), Georgië (Tbilisi), Italië (Milaan) en Tsjechië (Praag) plaats. #basketbalbelgium #belgianlions #Crelansport #BasketballwithOrange

EK-kwalificatieronde-poule C
België
Litouwen
Tsjechië
Denemarken
De gastlanden zijn zeker van hun plaats. In de groep van de Belgen gaan dus naast Tsjechië de beste twee landen door.
Programma België
21 februari België-Litouwen
24 februari Denemarken
26 november Tsjechië-België
29 november Litouwen-België
19 februari België-Denemarken
22 februari België-Tsjechië