Cats kwalificeren zich voor EK 3X3, Lions schieten net tekort

De 3X3 Lions en Cats speelden het voorbije weekend hun kwalificatietornooi voor het Europees Kampioenschap 3X3. De Lions, met Terry Deroover, David Mulumba, Loïc Schwartz en Leroy Anthonis trokken naar Frankrijk terwijl de 3X3 Cats iets dichter bij huis bleven. Antonia Delaere, Sofie Hendrickx, Marjorie Carpréaux en Manon Grzesinski speelden hun tornooi in Amsterdam.

Cats kwalificeren zich voor het EK 3X3

ENKEL SERVIË TE STERK IN POULEFASE

De 3X3 Cats openden hun Qualifier in Amsterdam tegen gastland Nederland. In hun laatste voorbereidingstornooi tijdens de 3X3 Masters in Zaventem, verloren de Belgen tweemaal van onze noorderburen, tijd voor sportieve revanche dus. In een laagscorend begin, maakte Nederland de beste start: 4-2 na 5 minuten spelen. De Belgische motor sloeg dan toch aan en in een mum van tijd stond het 5-7. De Nederlanders speelden op dat moment al met een speelster minder omwille van een blessure. Het gebrek aan rotatiemogelijkheden brak hen uiteindelijk zuur op en een frisser België won verdiend onder impuls van een creatieve Carpréaux. Eindstand 9-12.

Israël was de 2e tegenstander voor onze Cats. Opnieuw een trage start met veel gemiste kansen, maar na 5 minuten konden onze Cats toch een kleine kloof slaan: 8-5 na 6 minuten. Israël liet echter niet begaan en een minuut voor het eindsignaal is het verschil 1 punt. De eindfase is echter volledig voor de Belgen. Israël scoort niet meer, terwijl Grzesinski en Hendrickx dat wel doen. Carpréaux legt de eindstand vast met een verre buzzer: 16-11.

Tegen Servië was België duidelijk een maatje te klein. De Servische dames kwamen vlot tot scoren, terwijl onze Cats het moeilijk hadden tegen de stugge verdediging. Het werd uiteindelijk 21-8 voor Servië, waardoor zij als groepswinnaar naar de knock-out fase doorstootten. België krijgt als tweede in de groep Estland, dat 3e eindigde in groep B, als tegenstander in de kwartfinales. Wie de halve finale haalt op de Qualifier in Amsterdam, kwalificeert zich voor het EK.

In de kwartfinale nam Estland de beste start, ondanks een lage score. Halfweg stond het 3-4 en beide partijen gaven elkaar geen duimbreed toe. Een and-1 en vrijworp van de Esten zorgde voor 4-7 met minder dan 3:30 minuten op de klok. Delaere zorgde dan met 2 scores op rij voor 6-7 en Hendrickx scoorde de gelijkmaker op assist van Carpréaux. Ze scoorde haar bonusvrijworp zodat België voor het eerst terug op voorsprong kwam met nog 2 minuten te spelen. Estland liet zich echter niet kennen en bracht de score opnieuw in evenwicht. De laatste 35 seconden zouden beslissen over kwalificatie of niet. Hendrickx werkte een mooie pas van Carpréaux af en Estland vond geen antwoord meer. De kwalificatie voor het EK is een feit.

In de halve finale wachtte Tsjechië. De Cats misten hun start deze keer niet en hielden gelijke tred met de Tsjechische dames: 5-5 na iets meer dan 3 minuten. Een tussenspurt van het sterke Tsjechië zorgde dan voor een 5-puntenkloof na 6 minuten, een achterstand die onze Belgen niet meer zouden te boven komen. Het werd uiteindelijk 12-20.

SERVIË, OEKRAÏNE, TSJECHIË EN BELGIË

De top 4 van het tornooi werd een Oost-Europees onderonsje, aangevuld met België. Servië nam de derde plaats, terwijl Oekraïne en Tsjechië in de finale voor de eer speelden. In een spannende partij trokken de Tsjechische dames uiteindelijk aan het langste eind. Ze zetten Oekraïne opzij met 15-17.

 

3X3 Lions missen het EK

1 OP 3 IN DE POULEFASE

Op de eerste competitiedag kregen de mannen meteen de regerende Europese kampioen voorgeschoteld. Onder leiding van veteraan Popescu trokken de Roemenen de wedstrijd naar zich toe, ondanks stevig weerwerk van Schwartz en co. Eindstand 19-16. Veel tijd om te bekomen van de stevige opener hadden ze echter niet.

Anderhalf uur later stond Hongarije reeds te wachten. Beide teams verloren hun eerste wedstrijd, wat er meteen voor een must-win game van maakte voor beide teams. Enkel de 2 beste teams uit de poule van 4 stootten immers door naar de halve finales, een plek die meteen ook een ticketje voor het EK betekende.

De Hongaren konden aanvankelijk gelijke tred houden met de Belgen, maar midrange jumpers van Schwartz en enkele tweepunters van Deroover zorgden voor een kleine voorsprong. Een comeback van de Hongaren veranderde de einfase toch nog in een thriller. Vrijworpen beslisten uiteindelijk voor de Belgen over winst. Belgie miste niet en won verdiend met 19-18.

De derde poulewedstrijd vs. Italië werd dus allesbepalend. In een spannende en gelijkopgaande partij konItalië hun ongeslagen status behouden. België eindigt zo als derde in de groep. Geen kwalificatie voor het jongste team op deze Qualifier, maar wel enkele mooie highlights en een leerrijke ervaring.

FRANKRIJK, ITALIË & POLEN

Frankrijk kon op eigen bodem de kwalificatie afdwingen. Meer nog, ze deden dat zonder een wedstrijd te verliezen. Italïe werd tweede en Roemenië uiteindelijk derde. Die laatsten waren echter al zeker van deelname aan het EK 3X3 als gastland. Polen vervolmaakt het lijstje met gekwalificeerde teams bij de mannen. Op basis van het gemiddeld aantal gescoorde punten, eindigt België als zesde in deze Qualifier.

Foto’s: FIBA