Belgian Lions zitten in stevige WK-kwalificatiepoule

Het 19de WK basketbal wordt voor het eerst georganiseerd in meerdere landen en gaat van 25 augustus tot 10 september 2023 in de Filipijnen, Indonesië en Japan door. De loting in het Zwitserse Mies bracht voor de  Belgian Lions een stevige groep:  Servië , Slovakije en Letland (poule A).  De top 3 stoot door naar de tweede kwalificatiefase.

32 ploegen Europese ploegen vatten in de laatste week van november de “European Qualifiers” aan. Dit in acht poules van vier. De tweede window is in februari 2022 en de derde en laatste van de eerste kwalificatieronde in juni 2022. De top 3 van elke groep stoot door naar de tweede fase. De resultaten van de eerste kwalificatieronde worden meegenomen.
De tweede kwalificatieronde (windows in augustus 2022, november 2022 en tenslotte februari 2023)  is met zes poules van vier en de top 2 van elke poule is gekwalificeerd voor het WK van 2023 in Indonesië, Filipijnen en Japan. Twaalf Europese ploegen mogen dus naar het WK.
De Belgian Lions, nummer 37 van de wereld, moeten het in de eerste kwalificatieronde in poule A dus opnemen tegen wereldmacht Servië (nummer 6 worldranking), Letland (nummer 27 worldranking) en Slovakije (nummer 65 worldranking).

Jacques Stas : “Sterke groep, maar we hebben mogelijkheden”
“Dit is een sterke, zeg maar attractieve poule. Maar we hebben volgens mijn bescheiden mening mogelijkheden. Sam Van Rossom en Ismael Bako spelen komend seizoen geen Euroleague en zijn dus beschikbaar. Topland Servië zal wel NBA- en Euroleague spelers missen. We moeten realistisch ambitieus zijn en mikken op vier overwinningen. Dan zijn we enerzijds zeker van de tweede kwalificatieronde en nemen we  anderzijds een goed resultaat (de punten worden meegenomen) mee naar de volgende fase. Ons voor het eerst kwalificeren voor een WK met de Belgian Lions is een zware opgave, maar we mogen hoopvol zijn en dromen van een stek op het volgende wereldkampioenschap. Naast succesvol te zijn in de WK-kwalificaties willen we vooral op zoek gaan naar een sterk resultaat op het EK van 2022. Dat is maar liefst onze vijfde opeenvolgende EuroBasket.”
Sam Van Rossom: “Tweemaal winnen van Slovakije”
“Letland en Servië zijn zware kleppers. We moeten dus zeker onze twee wedstrijden tegen Slovakije winnen. In dit windowsysteem zullen de NBA- en Euroleague spelers weer ontbreken. Deze competities liggen immers niet stil tijdens de WK-kwalificaties. Servië en wellicht ook Letland zal dus wat spelers missen. Vermits het resultaat van de eerste kwalificatieronde wordt meegenomen moeten we dus op zoek gaan naar een stunt. Als we volledig en gezond blijven is dat misschien aan de orde. Ons kwalificeren voor de tweede WK-kwalificatieronde is alvast de ambitie.”

Calendar Belgian Lions WC qualifiers:
25/11/2021 Slovakia-Belgium
28/11/2021 Belgium-Serbia
25/02/2022 Belgium-Latvia
28/02/2022 Latvia-Belgium
30/06/2022 Belgium-Slovakia
03/07/2022 Serbia-Belgium

#basketbalbelgium  #BelgianLions  #Crelansport #basketballwithOrange #FIBAWC2023