Belgian Lions vatten in Slovakije road naar WK 2023 aan

De Belgian Lions vatten vanavond (18 uur en live op sporza.be) in Slovakije de WK-kwalificaties aan. Na vijf opeenvolgende kwalificaties voor een Eurobasket (2011, 2013, 2015, 2017 en 2022) gaat de selectie van bondscoach Dario Gjergja op zoek naar een eerste stek op een WK. “Dit is een nieuwe campagne, maar ik hoop dat het een verderzetting wordt van in februari”, zegt bondscoach Dario Gjergja.
Toen plaatsten de Belgian Lions zich voor het EK in 2022. “In theorie is het misschien een voordeel dat we tegen Slovakije mogen starten, maar het is een ploeg die we niet mogen onderschatten. Ze hebben twee sterke ‘shooting guards’ en roteren met acht spelers. Het is een uitgebalanceerde ploeg. Het probleem is dat we maar drie dagen hebben gehad om alles op punt te zetten.,” aldus nog Dario Gjergja.
De Belgian Lions zitten in poule A met naast Slovakije (FIBA 65) ook wereldmacht Servië (FIBA 6)  en Letland (FIBA 27) . Van de acht groepen van vier is de top 3 geplaatst voor de beslissende ronde. De resultaten van de eerste fase worden meegenomen naar de beslissende ronde. Een drie of vier op zes in de eerste ronde is dus aan de orde richting een goede uitgangspositie.
Als de Lions zich kwalificeren komen ze in poule I terecht met waarschijnlijk Griekenland en Turkije en Wit-Rusland of Engeland. Van de zes poules van vier is dan de top-2 geplaatst (12 Europese landen) voor het WK van 2023 in Japan, Filipijnen en Indonesië. De Belgian Lions kwalificeerden zich nog nooit voor een WK. In 1936, 1948 en 1952 waren de Lions wel op de Olympische Spelen actief.
Programma poule A eerste speeldag: 18.00 Slovakije-België; 20.00 Servië-Letland