Belgian Lions in Turkse hel op zoek naar nieuwe stunt

De Belgian Lions werken vrijdagavond (19 uur Belgische tijd) in Istanbul en versus Turkije de derde opdracht van de beslissende WK-voorronde in Istanbul en tegen Turkije af. In de “Turkse hel” van de Sinan Erdem Spor Salonu (16.000 fans) gaat de selectie van bondscoach Dario Gjergja op zoek naar een stunt. De wedstrijd is live te volgen op Sporza (kanaal Ketnet) en VOOsport World.
De Belgian Lions kwalificeerden zich door de grote poort, met onder meer twee overwinningen tegen wereldmacht Servië,  voor de beslissende WK-kwalificatieronde. In poule I prijkt het met 3 op 6 op de derde plaats, met één nederlaag meer dan Griekenland en twee dan leider Letland. In de resterende vier wedstrijden, vrijdag (Turkije)/maandag (Griekenland) en tenslotte nog twee in februari (in Groot-Brittannië en in België tegen Griekenland), kan een 3 op 4 voldoende zijn om zich voor het eerst voor een wereldkampioenschap (25 augustus-10 september 2023 in Japan, Filipijnen, Indonesië) te kwalificeren. Van de vier Europese groepen van zes is de top-3 geplaatst voor het WK.  Voor de Lions, intussen opgerukt naar de 29ste stek op wereldranking, is het een unieke situatie om na vijf opeenvolgende EK’s ook deel te nemen aan een WK.
Turkije (FIBA 9) mist wel vier NBA-spelers (o.a. Cedi Osman en Alperen Sengun) maar beschikt wel over alle Euroleague spelers van Fenerbache Istanbul, met onder meer de genaturaliseerde Scottie Wilbekin, en Efes Pilsen. Ook Sertac Sanli (Barcelona) is waarschijnlijk van de partij.
Willen de Belgian Lions in Istanbul dus met een stunt uitpakken is een quasi perfecte partij aan de orde. “In het recente verleden wonnen we met ons enthousiasme, een portie karakter en vechtlust van wereldtoppers als Servië, Litouwen en op het EK nog van Spanje. We missen verschillende spelers maar ik zag hier op stage in Istanbul een hard werkende groep,” zei bondscoach Dario Gjergja.
Het Spirou Charleroi-duo Milan Samardzic en Marlon Makwa vieren hun debuut bij de Belgian Lions. Ismael Bako voegde zich na de Euroleague wedstrijd met Virtus Bologna in Milaan intussen bij de selectie van de Lions.

Selectie Belgian Lions: Thomas Akyazili, Ismael Bako, , Maxime De Zeeuw, Pierre-Antoine Gillet, Manu Lecomte, Alex Libert, Marlon Makwa, Jean-Marc Mwema, Retin Obasohan, Jonathan Tabu, Kevin Tumba, Andy Van Vliet, Milan Samardzic

Programma poule I: 18.00 Griekenland-Letland ; 19.00 Turkije-België; 20.00 Groot-Brittannië-Servië
Stand poule I: 1. Letland 6-11; 2. Griekenland 6-10; 3. België 6-9; 4. Servië 6-9; 5. Turkije 6-8; 6. Groot-Brittannië 6-7