Belgian Cats versus Turkije, Slovenië en Bosnië op EK

De Belgian Cats (6de van de wereld, nummer 3 van Europa) werden als reekshoofd bij de loting in Valencia ingedeeld in groep C met Turkije (worldranking 7), Slovenië (worldranking 30) en Bosnië (worldranking 34). De groepswinnaar gaat rechtstreeks naar de kwartfinales. Nummers twee en drie in de poule werken een barrage af voor een stek bij de laatste acht.

De Cats werken hun groepswedstrijden af in Frankrijk en te Straatsburg.  De finalefase vindt plaats in het Spaanse Valencia. Indien de Cats in de top 6 eindigen, plaatsen ze zich voor de kwalificaties voor het WK van 2022 in Australië. Emma Meesseman en co plaatsten zich voor het EK na een foutloos parcours (6 op 6) in de voorronde tegen Oekraïne, Portugal en Finland.

De Belgian Cats openen het EK op 17 juni tegen Bosnië. Op 18 juni volgt Slovenië en op 20 is de slotwedstrijd van poule C versus Turkije.
Op het EK van 2019 (Servië) werd België vijfde na winst tegen Hongarije. In 2017 haalden ze brons in Tsjechië.

Fans die de wedstrijden van de Cats live willen meemaken, kunnen hiervoor terecht via één van de supporterspakketten die beschikbaar zijn via Travel2Sports.

Die pakketten kan je hier bekijken.

Bondscoach Philip Mestdagh: “Gaan voor groepswinst”
Het is een positieve loting en we zijn favoriet in deze groep. Turkije is nog altijd een grootheid en is de zwaarste tegenstander in onze poule. Het is een land met traditie en kan ook rekenen op een genaturaliseerde Amerikaanse, maar het is toch ook niet meer de ploeg van een aantal jaar geleden. Slovenië is een haalbare tegenstander, al mogen we hen niet onderschatten. Het  heeft een goed team met vele mogelijkheden. Met Shante Evans hebben ze ook een Amerikaanse versterking. Tegen Bosnië zal het ook weer gevechtsbasketbal worden. Ze kunnen tevens rekenen op de genaturaliseerde Jonquel Jones (1m98), die bij het Russische Ekaterinburg een van de ploegmaats is van Emma Meesseman. Het is aan ons om onze ambities waar te maken en deze poule proberen te winnen. Als we de barrages moeten spelen, kan het immers lastig worden. We willen de top 6 halen, zodat we volgend jaar mogen deelnemen aan de kwalificaties van het WK dat in 2022 in Australië doorgaat. En als je dan voor de top 6 gaat, kun je je vizier ook ineens richten op de halve finales. En dan is alles mogelijk.”

Jana Raman: “Worden pittige duels”
“Turkije staat wel nummer 7 op de wereldranglijst, maar is haalbaar. Bosnië is niet eenvoudig en zal een gevecht worden. De Amerikaanse Jonquel Jones (1m98) is een ploegmaat van Emma Meesseman bij Ekaterinburg en beschikt over een Bosnisch paspoort. Slovenië is dan weer een ploeg die ons niet zo goed ligt. We moeten echter gaan voor groepswinst. Het worden alleszins pittige duels.”

Ann Wauters: “Op een EK zijn geen gemakkelijke matchen meer”
“Je spreekt hierover de top zestien van Europa. Er zijn op een EK dan ook geen gemakkelijke opdrachten meer. Onze loting valt inderdaad best mee, al blijft het opletten richting die eerste plaats.  Bosnië is een fel team waar we op het EK in 2019 en in de match voor de vijfde plaats veel last mee hadden. Slovenië mogen we niet onderschatten en Turkije blijft het nummer 7 van de wereld.  Een stek bij de eerste zes  is de challenge. Dan zijn we geplaatst voor de WK-kwalificaties die in 2022 in Australië doorgaan.”

Program Driver Sven Van Camp: “Interessante loting”
“Het is een erg interessante loting voor ons, want het zijn tegenstanders waar we nog niet zo veel tegen gespeeld hebben in recente jaren. De teams die we wel al vaak hebben tegengekomen in een eerste ronde, vermijden we nu een beetje. Als je verder gaat kijken en rekenen, zie je dat we Spanje en Frankrijk ook pas in de finale zouden tegenkomen, mits een eerste plaats in de groep natuurlijk.”

Poule A: Zweden, Wit-Rusland, Spanje, Slovakije
Poule B: Montenegro; Servië, Italië, Griekenland
Poule C: Bosnië en Herzegovina, Slovenië, BELGIE, Turkije
Poule D: Frankrijk, Rusland, Tsjechië, Kroatie

Wedstrijdschema poule C Belgian Cats:

17 juni: België – Bosnië; 18 juni: België – Slovenië; 20 juni: België – Turkije