Belgian Cats openen WK versus olympisch- en wereldkampioen Amerika

De Belgian Cats openen komende nacht (3u30 Belgische tijd en live op Sporza en RTBF) het WK in het Australische Sydney tegen olympisch- en wereldkampioen Amerika.
Amerika begint tegen Belgi√ę het WK¬† wel zonder het trio WNBA-kampioenen Chelsea Gray, Kelsey Plum en A’ja Wilson. Zij veroverden zondag de titel met Las Vegas Aces, liepen dinsdag nog mee in de kampioenenparade in Las Vegas en zullen niet op tijd in Sydney arriveren voor de wedstrijd tegen de Cats.
Team USA bulkt echter van de sterren uit de WNBA en is al jaren de nummer 1 in het vrouwenbasketbal.  Amerika won goud op maar liefst de laatste zeven Olympische Spelen en goud op de laatste vijf wereldkampioenschappen. De laatste nederlaag op een groot toernooi dateert al van de Olympische Spelen in 1992 in het Spaanse Barcelona. Grote sterren zoals Diana Taurasi en Sue Bird namen afscheid en de 2m03 grote center en ex-ploegmaat van Emma Meesseman Brittney Griner zit nog steeds opgesloten in een Russische gevangenis. Met het duo Jewell Loyd, Breanna Stewart (ploegmaat van Emma Meesseman bij Ekaterinburg en volgend seizoen bij Fenerbache Istanbul), Sabrina Ionescu en Betnijah Laney van New York Liberty, Kahleah Copper (ploegmaat van Julie Allemand en Emma Meesseman bij Chicago Sky), Ariel Atkins en Shakira Austin (Washington Mystics) beschikt de olympische- en wereldkampioen echter nog over bijzonder veel klasse en fysieke kracht.
Het missen van het trio kampioenen van Las Vegas Aces is uiteraard voor Amerika een handicap. Zeven wereldtoppers en misschien wel negen, als de speelsters van NBA-finalist Connecticut Sun effectief op het wedstrijdblad verschijnen, maakt van Team USA evenwel geen hapklare brok voor de Belgian Cats.
Nul op vier tegen Amerika
De Belgian Cats speelden vier keer tegen Amerika en verloren evenveel keer. Op 16 juni 1982 in Taiwan (William Jones Cup) met 54-51, op 7 juli 1987 met 54-51 (Taiwan), in de halve finale op het WK in 2018 in Tenerife en met 93-87 en dit jaar op de WK-kwalificatieronde in Washington en met 84-75.
Top 4 naar kwartfinale
In Sydney volgen nadien nog groepswedstrijden tegen Zuid-Korea (vrijdag, 5u), Puerto Rico (zaterdag, 12u30), Bosni√ę en Herzegovina (26/09, 3u30) en China (27/09, 5u30). De eerste vier teams van de twee poules stoten door naar de kwartfinales.
In poule B zitten gastland Australi√ę, Canada, Japan, Frankrijk, Europees kampioen Servi√ę en Mali.