Belgian Cats kunnen zich vanavond in Wolfenbüttel voor vierde opeenvolgende EK kwalificeren

De Belgian Cats (FIBA 7) werken vanavond in Wolfenbüttel de vijfde speeldag van de EK-kwalificatieronde (poule A) af. De opdracht is duidelijk: mits winst tegen Duitsland (FIBA 37) kwalificeren Emma Meesseman en co. zich voor een vierde opeenvolgende EK en openen ze meteen de deur voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. De heenwedstrijd bracht op 14 november 2021 een afgetekende 84-55 zege in Kortrijk.
De 28-jarige en 1m95 grote Marie Guelich is de bekendste speelster van Duitsland. Zij komt uit in de Euroleague en bij Valencia en is bij Duitsland in deze EK-kwalificatieronde goed voor een gemiddelde van 14 punten, 7 rebounds en 2 assists. Ook Leonie Fiebich, 23 jaar, 1m92 en ploegmaat van Serena-Lynn Geldof bij het Spaanse Zaragoza, is met gemiddelde van 12 punten, 10 rebounds en 4 assists één van de sterkhouders bij Duitsland.
Antonia Delaere, lid van de Club 100 van Basketball Belgium, is nog steeds maar 28 jaar maar toch één van de ervaren Cats in de vernieuwde selectie van bondscoach Rachid Méziane. “We hebben door de drukke kalender met de clubs met ook Europese wedstrijden niet veel tijd gehad om te trainen. Toch heb ik een goed gevoel na deze trainingsweek met eerst een korte stage in het Duitse Göttingen. In het begin is het wat zoeken, maar de automatismen kwamen snel terug. We zijn klaar om de wedstrijd tegen Duitsland aan te vatten.” Antonia Delaere waarschuwt wel. “Duitsland is een jonge ploeg met enkele toptalenten. De heenwedstrijd is geen referentie meer. Die was anderhalf jaar geleden. We moeten vanavond scherp aan de partij beginnen en ze niet laten geloven dat ze kunnen winnen. Wij hebben de ervaring en met ons snel basketbal kunnen we ook het verschil maken. Hopelijk maken we het vanavond af en is een vierde opeenvolgende EK een feit. Ons kwalificeren voor Eurobasket is belangrijk voor de toekomst en met ook het oog op de Olympische Spelen in 2024 in Parijs.” aldus nog Antonia Delaere.
Het EK gaat komende zomer van 15 tot 25 juni in het Israëlische Tel Aviv en het Sloveense Ljubljana door.
Programma 5de speeldag poule A EK: 19.00 Duitsland-België; 20.00 Bosnië en Herzegovina-Noord Macedonië
Stand poule A: 1. België 4-7; 2. Duitsland 4-7; 3. Bosnië en Herzegovina 4-6; 4. Noord-Macedonië 4-4