“Als één team naar oplossingen zoeken”

De Belgian Cats spelen deze week in Portugal twee  EK-kwalificatiewedstrijden, vandaag tegen Portugal en Oekraïne (zaterdag). Mits dubbele winst mogen de Belgian Cats zich opmaken voor het EK van 2021 dat van 17 tot 27 juni in Spanja/Frankrijk wordt betwist. “We mogen Portugal niet onderschatten, maar met twee zeges zijn we praktisch zeker van de eerste plaats in de groep. Oké we missen met Emma Meesseman en Kyara Linskens twee belangrijke basisspeelster. We moeten echter spelen als één team,” zegt bondscoach Philip Mestdagh.

De Cats spelen hun twee volgende matchen in Odivelas, ten noorden van de Portugese hoofdstad Lissabon. Er wordt op vraag van de FIBA gespeeld in bubbels waarbij drie keer wordt getest, twee keer voor de afreis en een keer ter plaatse. Dinsdag testte iedereen van de Belgische delegatie negatief bij de derde controle.

“Iedereen gaat sereen en correct om met deze situatie, ook met de afwezigheid van de twee speelsters. Het is zo, we moeten ons concentreren op het sportieve. Hier in het hotel hebben we een verdieping gereserveerd voor ons, met een eetzaal inbegrepen. We komen niemand tegen en mogen niet buiten. Enkel voor de training en de wedstrijden verlaten we onze bubbel,” aldus bondscoach Philip Mestdagh.

De Cats wonnen eerder hun eerste twee wedstrijden tegen Oekraïne en Finland en staan aan de leiding in groep G. De groepswinnaars en de vijf beste tweedes gaan naar het EK 2021 in Spanje en Frankrijk.

Philip Mestdagh is vooral op zijn hoede voor Portugal, dat eerder won van Finland maar verloor van Oekraïne. “Het is een ploeg die een hoog ritme zal willen opleggen, met veel energie. De twee sleutelspeelsters kennen we goed. Sofia Da Silva speelde bij Namur Capitale en is nu ploegmaat van Jana Raman bij Estudiantes Madrid en Ines Viana is nu bij Hanne en Namur Capitale actie. Het is aan ons om de klus te klaren. We hebben een goed gevoel! ”

Programma 3de speeldag poule G (Belgische tijd): 16.00 Oekraïne-Finland; 19.00 België-Portugal;
Stand poule G: 1. België 2-4; 2. Portugal 2-3; 3. Oekraïne 2-3; 4. Finland 2-2
Selectie: Julie Allemand, Marjorie Carpréaux, Antonia Delaere, Serena-Lynn Geldof, Billie Massey, Hanne Mestdagh, Kim Mestdagh, Heleen Nauwelaers, Jana Raman, Laure Resimont, Julie Vanloo, Ann Wauters.
Invallers: Elise Ramette, Becky Massey.
Rechtstreeks op Canvas/Ketnet &VOOsport vanaf 18u55

#Basketbalbelgium #belgianCats #Crelansport #basketballwithOrange #EurobasketWomen21