3X3 Lions ongeslagen naar Olympische Spelen

De 3X3 Lions hebben zich in het Hongaarse Debrecen en na een perfect parcours en een 4 op 4 geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokio. In de finale wonnen ze met 21-14 van gastland Hongarije.

Het is voor de eerste keer dat 3X3 basketbal een olympische discipline is. De vier leden (met Nick Celis, Thierry Mariën, Thibaut Vervoort en Raf Bogaerts) vormen Team Belgian 3X3 Lions. Naast de Belgian Cats is er dus een tweede basketbalploeg in Tokio (23 juli-8 augustus) van de partij.

Na de twee op twee vrijdag in de groepswedstrijd tegen Slovenië en Oekraïne wonnen de 3X3 Lions de halve finale met 16-15 van Mongolië. Raf Bogaerts scoorde at the buzzer de winnende korf voor België. In de finale namen de 3X3 Lions de maat met 21-14 van het gastland Hongarije. Celis, Mariën, Bogaerts en Mariën deden het collectief met vinnig en efficiënt basketbal tegen de fysieke sterke Hongaren en stonden de ganse wedstrijd op voorsprong. Ze boekten dus een prachtige overwinning!
Er zijn acht teams in Tokio op het 3X3 programma van de partij en de 3X3 Lions zijn dus één van hen!

Raf Bogaerts MVP

“Magisch, ik heb hier geen andere woorden voor. We verdienen deze plek op de Olympische Spelen. Het is het grootste toneel waar je als atleet op kan staan, het is een kinderdroom,” zei Raf Bogaerts, die tevens tot MVP van het tornooi werd uitgeroepen.   De wedstrijden spelen zich af op een half basketbalcourt en duren tien minuten of totdat een team 21 punten heeft behaald. Er is geen driepuntslijn, maar een tweepuntslijn. Elke score achter deze lijn is twee punten waard, elke score erbinnen telt voor 1 punt.