14 Belgian Lions voor Slovakije en Servië

Bondscoach Dario Gjergja en zijn sportieve staf selecteerden met het oog op de eerste twee WK-kwalificatiewedstrijden (“European Qualifiers”) veertien Belgian Lions. Manu Lecomte en Jean Salumu zijn geblesseerd, het trio Jonathan Tabu, Maxime De Zeeuw en Kevin Tumba zit zonder club en Vrenz Bleijenbergh blijft na overleg met het management van de Belgian Lions bij zijn club Real Betis. De Belgian Lions, nummer 37 op de worldranking, spelen op 25 november in Slovakije (nummer 65 worldranking) en op zondag 28 november in Bergen versus Servië (nummer 6 worldranking). De derde ploeg in poule A is Letland (nummer 27 worldranking).
Het 19de WK basketbal wordt voor het eerst georganiseerd in meerdere landen en gaat van 25 augustus tot 10 september 2023 in de Filipijnen, Indonesië en Japan door. De Belgian Lions zitten in poule A met Servië , Slovakije en Letland. De top 3 stoot door naar de tweede kwalificatiefase.
32 ploegen Europese ploegen vatten in de laatste week van november de “European Qualifiers” aan. Dit in acht poules van vier. De tweede window is in februari 2022 en de derde en laatste van de eerste kwalificatieronde in juni 2022. De top 3 van elke groep stoot door naar de tweede fase. De resultaten van de eerste kwalificatieronde worden meegenomen.
De tweede kwalificatieronde (windows in augustus 2022, november 2022 en tenslotte februari 2023) is met zes poules van vier en de top 2 van elke poule is gekwalificeerd voor het WK van 2023 in Indonesië, Filipijnen en Japan. Twaalf Europese ploegen mogen dus naar het WK.
Selectie: Thomas Akyazili, Ismael Bako, Haris Bratanovic, Jonas Delalieux, Pierre-Antoine Gillet, Vincent Kesteloot, Alex Libert, Jean-Marc Mwema, Retin Obasohan, Loïc Schwartz, Quentin Serron, Sam Van Rossom, Andy Van Vliet, Hans Vanwijn