14 Belgian Lions voor bubbel in Litouwen

Bondscoach Dario Gjergja en zijn sportieve staff presenteerden de selectie van 14 Belgian Lions voor de komende window in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Op vrijdag 27 november nemen de Lions het tegen Tsjechië op en op zondag 29 november versus Litouwen op. Maxime De Zeeuw, die negatief testte op corona, maar een mooie transfer versierde naar Israël, wordt in de selectie vervangen door Haris Bratanovic (Oostende). De Zeeuw, die al vele jaren voor de Lions uitkomt en lid is van de “Club 100”, moet zich deze week bij zijn nieuwe club presenteren. Coach Dario Gjergja en sportief manager Jacques Stas gaven groen licht aan Maxime. “We mochten Maxime deze opportuniteit niet ontnemen. Hij verzekerde ons dat hij in februari opnieuw beschikbaar is voor de Lions,” zei Jacques Stas.

Thomas Akyazili (Bahcesehir Istanbul) komt bij de selectie van veertien en is de vervanger van Jonathan Tabu (Manresa) die out is met een knieblessure . Vorige week werd al duidelijk dat Quentin Serron (Bilbao) omwille van een knieblessure forfait geeft en is vervangen door Leander Dedroog (Limburg United). Ook Jean Salumu (Rasta Vechta) is out met een knieblessure. Hij wordt niet vervangen in de selectie. Sam Van Rossom (Valencia) en Ismael Bako (ASVEL Villeurbanne) zijn omwille van Euroleague-verplichtingen niet inzetbaar. De Belgian Lions begonnen de EKvoorronde met dubbele winst (86-65 tegen Litouwen en 72-88 tegen Denemarken). De top 3 van elke groep (behalve in poules waarin een van de EK-organisatoren zit, zoals Tsjechië in de groep van België), plaatst zich voor het EK. Dat wordt in 2022 (1 tot 18 september) gespeeld in Tsjechië (Praag), Georgië (Tbilisi), Duitsland (Keulen/Berlijn) en Italië (Milaan).

De  Belgian Lions waren in 2011, 2013 (negende), 2015 en 2017 op Eurobasket van de partij en gaan op zoek naar een vijfde opeenvolgende deelname. Michael Gilmore (25, 2m08) en Andy Van Vliet (25, 2m13) zijn debutanten in de selectie van bondscoach Dario Gjergja.

Selectie: Thomas Akyazili, Michael Gilmore,  Manu Lecomte, Jean-Marc Mwema, Pierre-Antoine Gillet, Retin Obasohan, Kevin Tumba, Hans Vanwijn, Alex Libert, Vrenz Bleijenbergh, Vincent Kesteloot, Andy Van Vliet,  Haris Bratanovic, Leander Dedroog
Coach: Dario Gjergja
Assistantcoach: Frédéric Wilmot
Assistantcoach: Olivier Foucart
Sportsmanager: Jacques Stas

#basketbalbelgium  #belgianLions #Crelansport #basketballwithOrange #Eurobasket22