WK-loting: Belgian Cats in attractieve poule en met olympisch- en wereldkampioen Amerika

De Belgian Cats plaatsten zich vorige maand voor de tweede opeenvolgende keer voor het wereldkampioenschap. De loting voor dat WK bracht in Sydney Australië voor de Cats tevens een attractieve poule.
België, nummer vijf op de wereldranglijst en het hoogst geplaatste Europese land op het WK, kwam zo in groep A terecht. De twee andere landen uit pot 1 in de groep werden Amerika (FIBA-1) en China (FIBA-7). Uit pot 2 kregen de Belgen Bosnië-Herzegovina  (FIBA-26) en Zuid-Korea (FIBA-13). De laatste tegenstander van de Belgen ligt nog niet officieel vast. Dat komt door de uitsluiting van Rusland. Waarschijnlijk zal dat Puerto Rico worden, maar de uiteindelijke beslissing wordt door de internationale basketbalfederatie (FIBA) op 25 maart genomen. De eerste vier van de twee poules van zes stoten door naar de kwartfinales.
Vier jaar geleden debuteerden de Belgian Cats op het wereldkampioenschap. In Tenerife/Spanje werden ze knap vierde.
Antonia Delaere: “Dit is best een pittige groep. Spelen versus Amerika, het beste basketballand ter wereld blijft altijd uniek. Bosnië-Herzegovina  weten we vooral vanwaar het gevaar komt. Jonquel Jones is één van de beste speelsters van de wereld.  Korea is misschien zwakker dan Japan en China, maar je mag ze vooral niet onderschatten. Ze verliezen nooit hun matchen met overdreven cijfers. Willen we ons kwalificeren zullen we hen zeker achter ons moeten laten. Ook de ploeg die na de uitsluiting van Rusland nog bij ons zal komen. Laat ons hopen Puerto Rico. China is een stevige ploeg, maar ook tegen hen hebben we winstkansen. Ik vind het vooral belangrijk dat we met onze nieuwe en jonge kern vijf wedstrijden in de groepsfase hebben. Dat is belangrijk richting ervaring op zo een toernooi. De kwartfinale bereiken is uiteraard de ambitie.”
Koen Umans (General Manager): “Een stevig loting, maar we zijn blij dat we Amerika in de eerste ronde treffen. We gaan uiteraard voor een top 4 plaats in onze poule. Eens bij de laatste acht is alles mogelijk en proberen we door te stoten naar de laatste fase van het WK.  Een grote uitdaging wordt alvast onze WNBA speelsters Julie Allemand en Emma Meesseman te integreren; die pas erg laat n de voorbereiding gaan instappen.  De ultieme datum voor de finales van WNBA is pas 21 september…”’
Sven Van Camp (High Performance Manager): “Vooral opgetogen dat Amerika in onze poule zit. Je kan niet zoveel spelen tegen hen. Aantreden tegen het beste team van de wereld kan je enkel maar sterker maken. Het is volgens mijn bescheiden menig een goede groep. Vier jaar geleden werden we vierde bij ons debuut op het WK. We willen in onze tweede WK-deelname bevestigen. Dat wil zeggen dat we in de groepsfase zo hoog mogelijk willen eindigen. Belangrijk voor eventueel een “goede” tegenstander in de kwartfinale.