Preselecties 3X3 Cats en Lions voor de Crelan FIBA 3X3 World Cup in Antwerpen

Ine Joris, Julie Vanloo, Laure Resimont, Becky Massey en Elise Ramette zijn de vijf pre-selecteerden voor de 3×3 Cats. Bij de 3×3 Lions zitten er zes spelers in de voorselectie: Thibaut Vervoort, Rafael Bogaerts, Nick Celis, Bryan de Valck, Caspar Augustijnen en Maxime Depuydt. Op maandag 20 juni, één dag voor de start van de Crelan FIBA 3×3 World Cup, worden de namen van de vier Cats en Lions die op het tornooi in actie komen bekendgemaakt.

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen dingen 20 landen mee naar de wereldtitel. Deze landen zijn verdeeld over vier poules van vijf. De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales. Vanaf de kwartfinales is er een knock-outformule. De tweede en derde van elke poule spelen eerst nog achtste finales. Voor de nummers vier en vijf eindigt het tornooi na de groepsfase.

De poulematchen worden van dinsdag tot en met vrijdag afgewerkt. Er zijn vier sessies per dag. Zaterdag staan de achtste finales en kwartfinales op het menu, op zondag de halve finales en de finales. De 3×3 Lions spelen op dinsdag tegen Slovenië (17u30) en Egypte (21u35) en op donderdag tegen de Verenigde Staten (17u30) en Oostenrijk (21u35). De 3×3 Cats nemen het woensdag in hun groep op tegen Mongolië (17u30) en Egypte (21u35) en treffen vrijdag Polen (17u30) en de Dominicaanse Republiek (21u35).

Antwerps burgemeester Bart De Wever kijkt uit naar de mondiale strijd. “Toen Antwerpenaren rond 1930 voor de eerste keer kennis maakten met basketbal, viel hun mond open voor ‘de vermoeiendste van alle sporten’. Sindsdien heeft onze stad een rijke traditie aan pleintjesbasket opgebouwd”, vertelt De Wever. “Jonge mensen ontmoeten er elkaar, en de sfeer errond verbindt buurten tot vandaag. Daarom zijn we er trots op dat het WK 3×3 in Antwerpen doorgaat. En zetten we nog meer in op het ondersteunen van deze en andere urban sports om Antwerpen als sporthoofdstad van Vlaanderen nog sterker op de kaart te zetten.”

Tribune voor 1700 toeschouwers op Groenplaats

Alle matchen van de Crelan FIBA 3×3 World Cup worden op de Groenplaats gespeeld, waar een tribune voor 1700 toeschouwers zal verrijzen. Het event is gratis, wie vooraf zeker wil zijn van een zitje kan via de officiële website tickets reserveren voor een sessie voor 7 euro, inclusief twee bonnetjes die je kan inruilen voor een drankje. Van dinsdag tot en met zaterdag – en dus ook voor alle groepsmatchen van de 3×3 Cats en 3×3 Lions – zijn er nog tickets beschikbaar. Voor zondag zijn er geen tickets meer te koop.

Op de Grote Markt komt er een opwarmingsterrein met een tribune voor 200 toeschouwers. Niet alleen op de Groenplaats en op de Grote Markt zal er gebasket worden. Het pleintjesbasket van weleer zal tijdens de Crelan FIBA 3×3 World Cup herleven op de Sint-Jansvliet en op de Sint-Andriesplaats met onder andere een buurtsporttornooi (woensdag), basketbalkampen in samenwerking met Elite Athletes (donderdag en vrijdag), een bedrijventornooi (vrijdag), het Crelan 3×3 Masters-tornooi (zaterdag en zondag) en gratis 3×3-initiaties waaraan iedereen mag deelnemen (dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag, tussen 16u en 17u).

Op de main court op de Groenplaats zijn er nog extraatjes met op woensdag de finales van het buurtsporttornooi, op vrijdag en zaterdag de qualifiers van de Dunk Contest, op zaterdag de finale van de Dunk Contest en de Flanders wheelchair game en op zondag de finales van het scholentornooi.