Pierre-Antoine Gillet Belgische Speler, Jo Van Buggenhout Belofte en Dario Gjergja Coach van het Jaar

Pierre Antoine Gillet (33) van Oostende is de Belgische Speler van het Jaar. Een organisatie van Het Nieuwsblad in samenwerking met de BNXT League. De Belgian Lion wint voor de derde keer deze prestigieuze trofee en volgt zichzelf op de indrukwekkende erelijst op. Jo Van Buggenhout (Antwerp Giants) is Belofte van het Jaar en Dario Gjergja is de Coach van het Jaar. Voor de coach van Ooostende, en ook bondscoach van Belgian Lions, de vierde keer dat hij deze trofee wint.
Pierre-Antoine Gillet kent weer een schitterende campagne met Oostende. In de BNXT League tekende hij voor een mooi gemiddelde van 10 punten en 6 rebounds en Europees en in de Champions League deed de 33-jarige en 2m01 grote Luikenaar het ook uitstekend: gemiddeld 13 punten en 5 rebounds. Ook bij de Belgian Lions blijft de steeds met veel passie spelende Pierre-Antoine Gillet één van de sterkhouders. Na 2016 en 2023 is het voor Gillet de derde keer dat hij wordt uitgeroepen tot Belgische Speler van het Jaar. In 2014 was hij Belofte van het Jaar.De trofee Belgische Speler van het Jaar werd in 1959 opgericht, met Jef Eygel als eerste winnaar, en is één van de oudste sportprijzen in België. Met onder meer iconen als Willy Steveniers, René Aerts, Rik Samaey, Ronny Bayer, Jean-Marc Jaumin, Eric Struelens Jacques Stas, Tomas Van den Spiegel, Roel Moors, Christophe Beghin en Sam Van Rossom op de indrukwekkende erelijst.

Jo Van Buggenhout Belofte van het Jaar

 Jo Van Buggenhout van Antwerp Giants werd uitgeroepen tot Belofte van het Jaar. Ook deze trofee, die voor de 51ste keer werd georganiseerd, is een organisatie van Het Nieuwsblad in samenwerking met de BNXT League. De 20-jarige en 1m90 grote guard liet mooie cijfers noteren: gemiddelde 8 punten, 5 rebounds en 2 assists. Van Buggenhout vierde ook zijn debuut bij de Belgian Lions. Hij volgt op de erelijst Thijs De Ridder op. Deze trofee ging voor het eerst door in 1974 en met Alain Stollenberg (Standard Luik) als winnaar.

Dario Gjergja Coach van het Jaar

 Dario Gjergja werd dan weer uitgeroepen tot Coach van het Jaar. Voor de Kroatische coach van Oostende maar liefst de vierde keer dat hij deze onderscheiding wint. Hij komt daarmee op gelijke hoogte van Giovanni Bozzi.
Gjergja leidde Oostende met onder meer een 10 op 10 in Elite Gold naar de eerste stek in de BXNT League en realiseerde als bondscoach van de Belgian Lions een 2 op 2 in februari bij de start van de EK-kwalificatieronde waaronder een stunt tegen Europees kampioen Spanje. Hij volgt op de erelijst zijn landgenoot Ivica Skelin (Antwerp Giants) op.

Uitslagen BNXT Awards 2023-24

Speler van het Jaar (Het Nieuwsblad-BNXT League):

1. Pierre-Antoine Gillet (Filou Oostende) – 154 ptn

2.Kevin Tumba (RSW Liege Basket) – 58 ptn

3.Olivier Troisfontaines (RSW Liege Basket) – 48 ptn

Belofte van het Jaar (Het Nieuwsblad-BNXT League):

1 .Jo Van Buggenhout (Telenet Giants Antwerp) – 125 ptn

2. Joppe Mennes (Filou Oostende) – 69 ptn

3. Siebe Ledegen (Okapi Aalst) – 48 ptn

Coach van het Jaar (BNXT League):

1.Dario Gjergia (Filou Oostende) – 104 ptn

2.Raymond Westphalen (Hubo Limburg United) – 102 ptn

3.Sam Rotsaert (Spirou Basket) – 87 ptn

Belgian Referee of the Year (BNXT League)

Nick Van den Broeck