Loting poules FIBA 3×3 World Cup 2022 levert topaffiches op

De poules voor de FIBA 3×3 World Cup zijn bekend. Bij de mannen neemt titelverdediger Verenigde Staten het op tegen gastland België. Bij de vrouwen treft olympisch kampioen Amerika de nummer 2 van de wereldranglijst, Frankrijk.
De eerste 3×3 World Cup sinds 2019 vindt van 21 tot 26 juni plaats in Antwerpen. Er wordt zowel bij de mannen als de vrouwen gespeeld in vier poules van vijf teams.
De teams konden zich – volgens de FIBA-reglementen – voor het tornooi kwalificeren via hun plaats op de 3×3 Federation Rankings, met afsluitdatum van 1 november 2021.
Bij de mannen beginnen de Verenigde Staten hun jacht naar een tweede opeenvolgende titel met een duel om duimen en vingers af te likken tegen België. De VS is het vijfde reekshoofd, België het vierde. België is een opkomend 3×3-land en zal kunnen rekenen op de steun van het enthousiaste thuispubliek.
De Belgen plaatsten zich op memorabele wijze voor de Olympische Spelen, terwijl de Amerikanen verrassend genoeg naast een ticket voor Tokio grepen. De tegenstanders van België en de VS in poule D van de FIBA 3×3 World Cup worden de opkomende 3×3-macht Oostenrijk, Egypte en een nog nader te bepalen land.
Topreekshoofd Servië gaat op zoek naar een vijfde wereldtitel, een record. De Serviërs spelen in de loodzware poule A tegen voormalig vicewereldkampioen Frankrijk, Puerto Rico, Brazilië en Nieuw-Zeeland. De Kiwi’s dwongen hun ticket voor Antwerpen af via een bloedstollende match tegen Iran in de finale van de FIBA 3×3 World Cup Qualifier Asia 2022.
 s Werelds nummer 2 Litouwen werpt zich op als het te kloppen team in poule B. De Litouwers nemen het op tegen Duitsland, Mongolië, Chinees Taipei en Chili.
Poule C mag de ‘groep des doods’ genoemd worden en belooft gekker te worden dan de Oscar-avond. Olympisch kampioen Letland, de nummer 3 van de wereld, treft tweevoudig vicewereldkampioen Nederland, Polen (brons op het vorige WK), Japan en China. Al deze teams waren er bij op de voorbije Olympische Spelen.
Ook dit nog: van de acht mannenteams die erbij waren op de Spelen, zullen er vijf in dezelfde poule starten. Dat betekent dat twee ‘olympische teams’ uitgeschakeld zullen worden in de groepsfase. Vergeet ook niet dat deze editie van de FIBA 3×3 World Cup de eerste wordt waarin enkel de groepswinnaars zich rechtstreeks plaatsen voor de kwartfinales. De teams die tweede en derde eindigen, komen in de achtste finales terecht. Een opluchting voor de fans in dit geval, want voorheen plaatsten enkel de eerste twee teams van een poule zich voor de kwartfinales.
 Bij de vrouwen zijn ’s werelds nummer 2 Frankrijk en tweevoudig wereldkampioen de Verenigde Staten dé teams om naar uit te kijken in poule B. Oostenrijk, Brazilië en Nieuw-Zeeland – dat de FIBA ​​3×3 World Cup Qualifier Asia 2022 domineerde – zijn de andere landen in deze spannende groep.
Nummer 1 van de wereld Duitsland topt poule A. De Duitsers worden uitgedaagd door ’s werelds nummer 9 Roemenië, ’s werelds nummer 10 Litouwen, olympisch deelnemer Japan en last but not least door titelverdediger China, de bronzenmedaillewinnaar van de Olympische Spelen. Ook dit is dus een loodzware poule!
3X3 Cats
Poule C wordt aangevoerd door nummer 3 van de wereld Polen, dat het opneemt tegen olympiërs Mongolië, Egypte, de Dominicaanse Republiek en gastland België.
 In poule D zijn alle ogen gericht op vierde reekshoofd Spanje. Kan de FIBA ​​3×3 Europe Cup 2021-kampioenen zijn zinderende vorm dit jaar doortrekken? Spanje neemt op tegen ’s werelds nummer 5 Nederland, het sterke Canada, Chili en een nog nader te bepalen land. Ook dit belooft een heel spannende groep te worden!
Het volledige speelschema zal binnenkort bekendgemaakt worden.