Het 3×3-seizoen voor de nationale ploegen gaat van start

Vanaf volgende week gaat het 3×3-seizoen van onze nationale ploegen van start. Van eind mei tot en met september komen zowel de nationale herenploeg als de damesploeg in actie op verschillende tornooien. Volgende week (27/05) strijden de 3×3 Lions al mee voor een Olympisch ticket.

Nu het 5 tegen 5-seizoen er bijna opzit, maken onze nationale 3×3-ploegen zich op voor hun drukke zomer. Voor zowel de 3×3 Lions als 3×3 Cats staan er meerdere belangrijke tornooien op het programma. Hieronder even een overzicht.

3×3 Lions

Voor de 3×3 Belgian Lions begint het echte werk volgende week al. De ploeg strijdt dan immers mee op het Olympisch kwalificatietornooi in het Oostenrijkse Graz, van 26 tot en met 30 mei. België is ingedeeld in een loodzware poule met USA, Litouwen, Zuid-Korea & Kazachstan. Enkel de twee eerste teams in de poule stoten door naar de kwartfinales. De top 3 van het kwalificatietornooi krijgt een Olympisch ticket. Het vierde ticket kan verdiend worden op het Universal OQT in het Hongaarse Debrecen, dat van 4 tot 7 juni plaatsvindt, maar deelname aan dat tornooi is nog niet zeker.

Op 25 en 26 juni vangt de FIBA 3X3 Europe Cup Qualifier in Tel-Aviv aan, waar de 3×3 Lions zich moeten kwalificeren voor het Europees Kampioenschap. In Israël zijn de 3×3 Lions ingedeeld in de poule met Duitsland, Andorra en Azerbeidzjan. De vier beste teams van de Qualifers ontvangen een ticket voor het EK.

Van 24 t.e.m. 29 juli staat 3×3 voor het eerst op het programma van de Olympische Spelen, waarvoor de 3×3 Lions dus nog volop in de running zijn. Van 10 t.e.m. 12 september wordt tot slot de FIBA 3×3 Europe Cup (het Europees Kampioenschap) in Parijs gehouden.

“We kunnen niet wachten om aan dit 3×3 avontuur te beginnen”, zegt program driver van de 3×3 Lions Jacques Stas. “Vanaf volgende week tot en met het wereldkampioenschap in Antwerpen in 2022, hebben we een aantal specifieke doelstellingen voor ogen. De setting en manier van spelen is bij 3×3 volledig anders ten opzichte van 5×5, maar met kwalitatieve projecten in Antwerpen en Brussel hebben we veel potentieel om nog te groeien. Zowel qua basiswerking als op professioneel niveau.”

3×3 Cats

Het programma van de 3×3 Cats is een stuk minder druk, maar daarom niet minder belangrijk. In het weekend van 25-26 juni staan ook voor de Cats de FIBA 3×3 Europe Cup Qualifiers in Tel-Aviv op het programma. België is ingedeeld in een groep met Polen en Servië.

Afhankelijk van het resultaat op de 3×3 Europe Cup Qualifers, kunnen ook onze 3×3 Cats aantreden op de FIBA 3×3 Europe Cup in Parijs. De 3×3 Cats worden geleid door coach Daphne Van Dessel.

3×3 Puntensysteem

3×3 basketbal werkt met een specifiek puntensysteem. Zo bestaan er in 3×3 individuele rankings, team rankings en federatie rankings, waarbij de team en federatie rankings gebaseerd zijn op de individuele rankings.

De punten voor de individuele wereldranglijst worden berekend op basis van de resultaten die behaald worden op de FIBA-tornooien. Zo krijg je meer punten voor een goed resultaat op een World Tour Event dan op een FIBA Challenger. Ook de individuele prestaties tijdens die tornooien spelen een rol.

België staat bij de mannen op een 18e plaats op de wereldranglijst, bij de vrouwen wordt de 56e plaats ingekleed. Op de individuele rankings staat Nick Celis met een 123e plaats het hoogst gerangschikt.