Julie Allemand opnieuw in België: “Een schitterende ervaring”

Julie Allemand arriveerde deze ochtend uit de Staties op Brussels Airport en werd naast mama en oma door een delegatie van Basketball Belgium opgewacht. Koen Umans (general manager Belgian Cats en secretaris-generaal Basketbal Vlaanderen), Sven van Camp (program driver Belgian Cats) en voorzitter Jean-Pierre Delchef van Basketball Belgium en AWBB organiseerden in het Crown Plaza Airport Hotel in Zaventem een persconferentie. Voorzitter Delchef bewierookte de prestaties van Julie Allemand. “ 8,5 punten, 4,2 rebounds en 5,8 assists en elke wedstrijd in de basisvijf. Dat zijn schitterende cijfers. Nooit deed een rookie beter en we zijn met Basketball Belgium dan ook bijzonder fier op je debuut in de WNBA en je nominatie voor de trofee voor Rookie van het Jaar,” zei voorzitter Delchef van Basketball Belgium.
“Die nominatie voor Rookie van het  Jaar is knap. Vandaag is de bekendmaking, maar ik denk niet dat ik ga winnen. Er won nog nooit een Europese, dus ik ben realistisch. Het zou ook geen ontgoocheling zijn moest ik niet winnen. Dat ik nog progressie heb om in de WNBA beter te worden is veel belangrijker. Ik vind het evenwel vooral jammer dat we met Indiana Fever de play-offs hebben gemist. Ja, dat was wel onze voorzichtige ambitie. We kwamen echter enkele overwinningen te kort om ons te kwalificeren.”
“Weet je dat we tijdens het WNBA seizoen elke dag een corona-test moesten ondergaan. Ik heb mijn laatste gisteren gehad. Gelukkig was ik nooit positief.”  Op 24-jarige leeftijd heeft de floorleader van de Belgian Cats dus een nieuwe belangrijke stap gezet. “Ik heb bewust gewacht met mijn debuut in de WNBA. Het WK 2018 en de kwalificatie met de Belgian Cats het voorbije jaar richting Olympische Spelen in Tokio stonden eerst op de bucketlist. Na de internationale contacten met de Belgian Cats op het EK, WK en het olympisch kwalificatietornooi en de wedstrijden met Lyon in de Euroleague ben ik evenwel blij dat ik nu de WNBA het leren kennen. Oké door de coronapandemie in een bizarre situatie.  Maar dat had ook zijn voordeel. In een bubbel leven maakte dat ik niet moest reizen in verschillende tijdzones, in zalen spelen met veel publiek en vooral veel kon trainen en leren met de ogen. Weet je dat toen ik quarantaine zat individueel mocht trainen en dagelijks maar liefst 1.000 driepuntpogingen ondernam. Dan is het leuk dat je tijdens de wedstrijden op dat vlak vooruitgang boekt. Ook fysiek heb ik stappen voorwaarts gezet”
Julie Allemand heeft nu een weekje verlof in België. “Eventjes alles loslaten. En ja, een bezoekje aan het frituur zal er bij zij,” knipoogt ze. “Volgende week vertrek ik na drie jaar Lyon dan naar mijn nieuwe Franse ploeg Montpellier (met de Belg Thibaut Petit als coach).  “De voorzitter heeft beslist en omwille van de coronacrisis om niet in de Euroleague aan te treden. Een seizoen zonder Europees basketbal is een beetje vreemd voor mij, maar misschien nog zo slecht niet. De Franse competitie is misschien de beste van Europa en in de top 3 eindigen en is de ambitie. Doordat er geen midweekmatchen zijn kan ik ook veel trainen en dat is belangrijk richting een weer uitdagende zomer 2021.”
“Als corona het toelaat hebben we volgende zomer twee tornooien met de Belgian Cats. Voor het EK in juni in Spanje moeten we ons nog wel plaatsen, maar na een 2 op 2 mag dat niet meer mislopen. Onmiddellijk na het EK is er dan de Spelen in Tokio. Er is ook een nieuw seizoen met Indiana Fever in de WNBA. Drie competities in de zomer is veel. De bedoeling is wel dat ik overal aanwezig zal zijn. Ik moet echter op dat vlak zowel met de sportieve staf van Indiana Fever en de Belgian Cats nog overleggen. De Cats hebben wel de prioriteit, dat ik je wel meegeven,” aldus nog Julie Allemand.