In the picture: Georgië klaar om te schitteren in Tiblisi

De eerste tegenstander van de Belgian Lions op het EK is op donderdag 1 september Georgië. Dit is dan ook het moment voor de Georgische nationale basketbalploeg (FIBA 36) om in eigen land te fonkelen. De aankondiging dat het EK naar de hoofdstad kwam werd drie jaar geleden gemaakt en nu is het wachten voorbij. Tbilisi organiseert voor het eerst in de geschiedenis van FIBA een groepsfase van ​​EuroBasket.  Georgië is een land dat sport tevens hoog in het vaandel draagt. De druk is wel hoog om te presteren. Georgische fans willen getuige zijn van overwinningen in de nieuwe Tbilisi Arena, willen dat hun nationale team basketbalgeschiedenis schrijft en zich kwalificeert voor de knock-fase in de Duitse hoofdstad Berlijn.
Tot dusver kwam Georgië het dichtst in de buurt van deze prestatie in 2011 toen ze, na onder meer winst tegen Belgian Lions, de tweede groepsfase bereikten in Litouwen (Klaipeda). Ze eindigden op dat EK trouwens elfde. Voor Georgië wordt dit de vierde EuroBasket: 2011 dus elfde, 2013 17de, 2015 15de en 2017 17de.
Zonder Tornike Shengelia
De Griekse  bondscoach Ilias Zouros moest met het afhaken van sterspeler en kapitein van Tornike Shengelia (ex-Charleroi en Pepinster) last minute wel een tegenslag incasseren. Shengelia is onder meer ex-Valencia, Baskonia, CSKA Moskou en Brooklyn Nets en Chicago Bulls en is volgend seizoen ploegmaat van Ismael Bako bij Virtus Bologna.
Met de Amerikaanse Georgiër Thad McFadden (Murcia, Spanje), Rati Andronikashvili, Giorigi Tsintsadze, Kakhababer Jintcharadze, Duda Sanadze (Borac, Servië), Beka Burjanadze (Real Betis, Spanje), Sandro Mamukelasjvili (2m11, NBA Milwaukee Bucks), Giorgi Shermadini (2m17, Tenerife Spanje) en Goga Bitadze (2m11, NBA Indiana Pacers) beschikt Georgië over een pak sterkhouders in de selectie.
De recente overwinning van Georgië op Spanje in de FIBA ​​Basketball World Cup 2023 Europese kwalificaties maakt van hen misschien wel een één van de favorieten in poule A. Zeker omdat het in de Tbilisi Arena over een schitterende “zesde man” (10.000 fans) beschikt.
Belgian Lions-Georgië H2H (2-1)
5 augustus 2010 België-Georgië (EK-kwalificatie) 74-64
20 augustus 2010 Georgië-België (EK-kwalificatie) 63-86
31 augustus 2011 België-Georgië (EK Litouwen) 59-81