FIBA Men’s World Cup 2023 qualifiers : Spotlight on Slovakia

Om jullie op de meest optimale manier voor te bereiden op de matchen van onze Lions, proberen we jullie de belangrijkste zaken over onze tegenstanders in kader van de kwalificatiecampagne voor het WK in 2023 mee te geven.

Wat weten we over Slowakije?

Slowakije is een relatief jonge natie in het internationale basketbal. In 1993 splitste het af van Tsjechoslowakije en sindsdien probeerde Slowakije zich meermaals te kwalificeren voor een groot tornooi, maar zonder succes. 

Ze staan 65e op de FIBA wereldranglijst en zijn dus het mindere broertje in deze groep A. Servië staat 6e, Letland 27e en onze Lions 38e. Voor deze kwalificatiecampagne speelden de Slowaken immers nog een pre-kwalificatieronde.

Slowakije eindigde tweede in groep B, na Ijsland, maar voor Luxemburg en Kosovo. Daarna eindigden ze ook tweede in groep F na Noord-Macedonië en voor Zwitserland.

Wie zijn de dragende spelers?

De man om naar uit te kijken bij Slowakije, is de 2m06 grote Vladimir Brodziansky die in clubverband uitkomt voor Joventut Badalona. In de 10 pre-kwalificatiematchen was hij goed voor gemiddeld 19,5 punten, 10 rebounds en 4,7 assists. 

De guard  Simon Krajcovic die bij Patrioti in eigen land speelt, was gemiddeld goed voor 10,9 punten, 3,5 rebounds en 4,7 assists. 

Ook opmerkelijk: de genaturaliseerde Amerikaan André Jones en de ex-speler van Spirou Charleroi en 2m22 grote Michael Fusek zitten niet in de preselectie van coach Oleg Meleshchenko