FIBA Women’s EuroBasket 2021: Spotlight op Slovenië

Om optimaal voorbereid naar de wedstrijden van onze Belgian Cats te kunnen kijken, proberen we jullie uiteraard de voornaamste weetjes mee te geven van onze tegenstanders op EuroBasket 2021! Vandaag: de tegenstander van morgen, Slovenië. 

Hoe zijn ze op het EK geraakt?

Ook Slovenië was van de partij op de FIBA Women’s EuroBasket 2021 Qualifers. De Slovenen werden ingedeeld in Poule A en kwamen daar terecht bij Griekenland, Bulgarije en Ijsland. Een relatief gemakkelijke poule dus.

Slovenië deed dan ook wat er van hen werd verwacht en won de poule, zonder ook maar één punt te laten liggen. Griekenland en Bulgarije werden de voornaamste uitdagers, maar ook in de nipte wedstrijden haalde Slovenië het laken naar zich toe. Met een zes op zes en als groepswinnaar kwalificeerde Slovenië zich voor het EK.

Hoe deden ze het in het verleden?

De Sloveense dames beschikken momenteel duidelijk over de beste ploeg ooit, want pas in 2017 waren ze debutant op het Europees Kampioenschap in Praag. Toen eindigde hun verhaal in de groepsfase.

Ook twee jaar later was Slovenië er opnieuw bij, in Servië en Letland. Toen geraakten de Sloveense dames wel uit de groepsfase, als één van de beste derdes, om in de kwalificaties voor de kwartfinales uit te komen tegen onze Belgian Cats. Na een thriller konden de Cats toch de 72-67 overwinning uit de brand slepen en doorstoten naar de kwartfinales.

Wie zijn de sterspelers & coach?

Met Shante Evans beschikt ook Slovenië over een genaturaliseerde Amerikaanse speelster, goed voor 1m85 en uitkomend voor het Spaanse Salamanca. In de Qualifiers speelde ze slechts in twee wedstrijden mee, maar daar was ze wel goed voor gemiddeld 21.5 punten en 8 rebounds.

Naast Evans, kijkt Slovenië ook vooral naar de boomlange Eva Lisec. Lisec (26) meet 1m92 en komt uit voor de Russische topclub Dynamo Kursk. Zij was in vier wedstrijden gemiddeld goed voor 15.5 punten en 8.3 rebounds, maat met ook meer dan één block shot gemiddeld, wordt het opletten geblazen voor de Cats.

Tot slot kijkt Slovenië ook in de richting van Teja Oblak. De guard van 1m72, spelend bij Praag, is bijzonder kwiek, maar weet ook goed haar rebounds en assists mee te pikken. Bovendien zit het talent in de genen, want broer Jan Oblak is momenteel één van de beste keepers in de wereld bij de Spaanse voetbalclub Atlético Madrid.