FIBA Women’s EuroBasket 2021 Qualifiers: Spotlight op Oekraïne

Na de relatief vlotte overwinning tegen gastland Portugal, wacht morgen de échte test in dit tweede window, tegen Oekraïne. Bij winst tegen deze dichtste achtervolger, kunnen onze Cats stilaan vooruitblikken naar het EK in 2021. Hoe zit de ploeg van Oekraïne in elkaar? We bekijken het even van dichtbij.

Waar de Portugese dames de 47e plaats op de FIBA-ranking bekleedden, daar doet Oekraïne toch wel 20 plaatsen beter, met een 26e plek. Het qua oppervlakte tweede grootste land van Europa vormt dus zeker een bedreiging voor onze Cats in Groep G.

Eerste ontmoeting

Eerder speelden onze Cats al in eigen land tegen Oekraïne, meer bepaald op donderdag 14 november 2019 in Charleroi. Opmerkelijk, de wedstrijd is dus exact één jaar geleden. In die eerste ontmoeting grepen de Cats Oekraïne vrijwel meteen bij de keel. Onder meer dankzij een blitzstart van Emma Meesseman (die er nu jammer genoeg niet bij is) ging het van 23-17 naar 43-30 halfweg. In de derde quarter maakten onze Cats de wedstrijd helemaal monddood, waarna Oekraïne nog kon milderen in de slotperiode. Meesseman eindigde met 22 punten en 6 rebounds, maar kon op steun rekenen van Kyara Linskens (er nu óók niet bij) die goed was voor 16 punten en 6 rebounds en 13 punten van Kim Mestdagh. Zonder twin towers Meesseman-Linskens, wordt het morgen dus zéker uitkijken.

Wereldtopper Iagupova

Oekraïne moet het voornamelijk van één wereldspeelster hebben: Alina Iagupova (op de afbeelding). Iagupova valt op vanwege haar fysieke présence en overpowert dan ook zowat al haar opponenten. In het eerste duel met onze Cats was Iagupova goed voor maar liefst 32 punten en 11 rebounds, maar lukte ze ook 5 driepunters.

De atletische forward stapte in het tussenseizoen over van Fenerbahce Instanbul naar het kleinere Mersin Yanisehir Belediyesi. Onze Cats zijn maar beter gewaarschuwd, want in de eerste partij van deze window was ze tegen Finland goed voor 22 punten, 12 rebounds en 10 assists in de 84-66 overwinning. Ze liet met andere woorden een triple-double optekenen. Ze haalt overigens over de hele kwalificatiecampagne gemiddeld 27,7 punten, 10 rebounds en 5,7 assists. Waanzinnige statistieken dus.

Verder is het ook nog uitkijken naar de kleine (1m70) maar energieke Olha Sivakova en naar Vita Horobets (ex-Namur).

 

De wedstrijd van de Belgian Cats tegen OekraÏne is morgen LIVE te volgen op Sporza (op Canvas) en VOO om 19u00.