FIBA EuroBasket 2022 Qualifiers: Spotlight op Denemarken

Morgen spelen de Lions tegen Denemarken om de knikkers. Winnen betekent kwalificatie voor het Europees Kampioenschap van volgend jaar, en dat voor een vijfde maal op een rij. De eerste ontmoeting met de Denen is ongeveer een jaar geleden, tijd om hun ploeg nog eens te bekijken. 

In de stand in Poule C staat Denemarken voorlopig op de tweede plaats, na onze Belgian Lions, met twee overwinningen en twee nederlagen. De twee nederlagen kwamen er beide in window 1, tegen de Lions en tegen Tsjechië. In window 2 werd (verrassend) tweemaal gewonnen. Eerst werd Litouwen zowaar opzij gezet met 76-80, dankzij 28 punten van Gabriel Lundberg. Nadiien was Denemarken ook te sterk voor Tsjechië met 91-90. Opnieuws stond er geen maat op Lundberg, die 38 punten lukte.

Eerste duel

Het eerste duel met Denemarken kwam er zoals gezegd op 24 februari 2020. De Denen hadden van bij de start veel moeite om de Lions af te stoppen. België lukte zowaar 55 punten in de eerste helft. Na de pauze maakten de Lions de partij in de derde quarter monddood, met een 52-78 als gevolg. De slotperiode was dan ook een maat voor niets.

De Lions konden rekenen op een sterke Jonathan Tabu. Hij lukte 22 punten en was daarnaast nog eens goed voor 8 rebounds en 7 assists. Met Retin Obasohan, Maxime De Zeeuw en Quentin Serron haalden nog eens drie spelers de dubbele cijfers.

Sterkhouders

De absolute sterkhouder bij Denemarken is de 1m94 grote Gabriel Lundberg. Hij tekende een week geleden bij z’n nieuwe ploeg CSKA Moskou. Lundberg is met gemiddeld 25.3 punten per wedstrijd (!) de topschutter van de hele EuroBasket kwalificatiecampagne. In de eerste ontmoeting konden de Lions hem echter nog beperken tot 15 punten. Naar verluidt zou hij er morgen wel niet bij lopen.

Verder is het uitkijken naar Kevin Larsen, de 2m07 grote center die gemiddeld 15 punten per wedstrijd lukt en de 2m10 grote Jonas Zohore, die voor het Spaanse Alicante uitkomt.

De wedstrijd is morgen LIVE te volgen op Canvas, vanaf 15u20.