EuroBasket 2021 Qualifiers: Spotlight op Denemarken

Na de fantastische overwinning tegen Litouwen van afgelopen vrijdag, maken de Lions zich op om vanavond het tweede luik in deze eerste window af te werken: Denemarken. De Denen zijn op papier het zwakke broertje in de groep, maar kunnen toch beter niet onderschat worden. 

Denemarken opende zijn EuroBasket 2021 Qualifiers met een verplaatsing naar Tsjechië, dat sterkhouders Satoransky en Vesely moest missen wegens NBA- en Euroleague-verplichtingen.

De Denen namen de betere start, maar werden nadien in quarter twee en drie onder de voet gelopen (40-29). Finaal schoten ze net te kort om met de overwinning te gaan lopen. Het werd 75-71.

Denemarken staat 59e op de FIBA Ranking en kan dus als zwakke broertje in de groep worden gezien. Toch is het cruciaal voor onze Lions om na de stunt tegen Litouwen geen punten te laten liggen in Denemarken.

Spelers & Coach

Denemarken wordt sinds 2019 geleid door de Israeliër Erez Bittman. Voor wij Belgen is hij absoluut geen onbekende, want eerder in zijn carrière kwam hij onder andere voor Gent Hawks uit. In de jaren 50 waren de Denen een vaste klant op Europese Kampioenschappen, maar sindsdien kon het zich niet meer kwalificeren. Bittman staat dus voor een moeilijke opdracht.

Als we dé sleutelspeler moeten aanwijzen, kijken we naar Gabriel Lundberg. De 25-jarige beer van 1m94 speelt bij Tenerife in de Champions League en is er gemiddeld goed voor ruim 7 punten. In de eerste partij tegen Tsjechië lukte hij 20 punten, 8 rebounds en 4 assists.

Daarnaast speelt ook Kevin Larsen een rol van betekenis. De center van 2m07 groot en 26 jaar oud komt in clubverband uit voor Palencia, in de Spaanse tweede klasse. Hij was goed voor 10 punten, 4 rebounds en 4 assists in de eerste partij.

Verder rekent Denemarken ook nog op onder andere Adama Darboe, Jonas Zohore en Jonathan Gilling. 

De wedstrijd is LIVE te volgen op Canvas, vanaf 18u10.