EK-voorrondebubbel: Belgian Cats&Lions naar Portugal en Litouwen

FIBA heeft de bubbelsteden bekendgemaakt waar de Belgian Cats en de Belgian Lions in november de voorrondes van het EK zullen afwerken. Door corona zijn die duels op één locatie in een bubbel. De Cats moeten in Portugal de volgende stap richting het EK 2021 zetten, de mannen moeten via Litouwen naar het EK 2022.

De Belgian Cats werken hun partijen tegen Portugal en Oekraïne tussen 8 en 15 november in het Portugese stadje Odivelas (voorstad van hoofdstad Lissabon) af. De  Belgian Lions trekken tussen 23 november en 1 december naar de Litouwse hoofdstad Vilnius waar ze tegen Litouwen en Tsjechië zullen kampen. Het speelschema wordt later deze maand bekendgemaakt. In de december beslist FIBA in welk land de bubbel in februari zal zijn. Dan spelen de Cats&Lions de laatste twee EK-kwalificatiewedstrijden.

De Belgian Cats hun eerste wedstrijden in groep G tegen Oekraïne (83-66) en Finland (58-85). De 9 groepswinnaars en de 5 beste tweedes vervoegen organisatoren Frankrijk en Spanje op de EK-eindronde. Eurobasket Women 2021 gaat door van 17 juni tot 27 juni in Spanje (Valencia) en Frankrijk (Strasbourg). De Cats willen na 2017 (brons) en 2019 (vijfde) zich voor de derde keer op een rij voor het EK kwalificeren.

Ook de Belgian Lions begonnen de EK-voorronde met dubbele winst (86-65 tegen Litouwen en 72-88 tegen Denemarken). De top 3 van elke groep (behalve in poules waarin een van de EK-organisatoren zit, zoals Tsjechië in de groep van België), plaatst zich voor het EK. Dat wordt in 2022 (1 tot 18 september) gespeeld in Tsjechië (Praag), Georgië (Tbilisi), Duitsland (Keulen/Berlijn) en Italië (Milaan) betwist . De Lions waren in 2011, 2013 (negende), 2015 en 2017 op Eurobasket van de partij en gaan op zoek naar een vijfde opeenvolgende deelname.

#basketbalbelgium #belgianCats #belgianLions #Crelansport #basketballwithOrange #EurobasketWomen21 #Eurobasket22