EK-loting brengt pittige groepsfase voor Belgian Cats

De EK-loting in de Sloveense hoofdstad Ljubljana bracht voor de Belgian Cats een attractieve groep. De Cats, nummer 7 van de wereld,  zitten in poule B in het Israëlische Tel Aviv met Italië (FIBA 14), Tsjechië (FIBA 23) en Israël (FIBA 49). De Cats moeten in de top-5 eindigen (top 6 als Frankrijk in de eerste vijf zit, red.) om zich te plaatsen voor het olympisch kwalificatietoernooi in februari 2024. Het EK gaat door van 15 tot 25 juni in Slovenië/Ljubljana en Israël/Tel Aviv.
Voor de Belgian Cats is het de vierde opeenvolgende Eurobasket. In 2017 en 2021 veroverden ze de bronzen medaille. In 2019 werden ze vijfde. Met een 5 op 6 in de EK-kwalificatieronde plaatsten Emma Meesseman en haar ploegmaats zich door de grote poort voor het komende EK.
Van de vier poules van vier zijn de groepswinnaars rechtstreeks geplaatst voor de kwartfinales. De nummers 2 en 3 spelen een barragematch voor een stek bij de laatste acht. Wie laatste eindigt in de groep is uitgeschakeld.
De Belgian Cats werken de eerste ronde dus in Israël/Tel Aviv af. Bij kwalificatie wordt de rustdag een reisdag naar Slovenië. De eindfase van het EK wordt immers in Ljubljana afgewerkt.  De Belgian Cats openen het EK tegen Israël, dan volgt Tsjechië en de laatste groepswedstrijd is tegen Italië.

Loting Eurobasket 2023
Poule A (Tel Aviv): Montenegro, Letland; Spanje, Griekenland
Poule B (Tel Aviv): België, Italië, Tsjechië, Israël
Poule C (Ljubljana): Duitsland, Groot-Brittannië, Slovenië, Frankrijk
Poule D (Ljubljana): Turkije, Slovakije, Hongarije, Servië