EK komt in het vizier voor Belgian Cats na winst tegen Portugal

De Belgian Cats, zonder sterkhouders Emma Meesseman (corona) en Kyara Linskens (knie), boekten in het Portugese Odivelas en tegen het gastland een derde opeenvolgende overwinning in de EK-kwalificatieronde: 49-59. De deur richting een derde opeenvolgende EK staat meteen open. Zaterdag nemen de Cats in Odivelas het tegen Oekraïne op. Mits vier op een rij is het EK zo goed als zeker een feit.

De Belgian Cats openden met Julie Allemand, Antonia Delaere, Kim Mestdagh, Jana Raman en Billie Massey in de basisvijf. Het 20-jarig talent Billie Massey toonde haar talent in the paint en met de klasse van Jana Raman en korven van Kim Mestdagh ging het snel naar een 2-9 Belgische bonus. Ook Julie Allemand tekende present, maar de Portugezen dropten via Correia en Ferreira bommen en reageerden naar een 10-9 bonusje. De Cats schroefden de defense aan en persten er in de slotfase van het eerste kwart een geweldige eindspurt uit. Met een driepunter van Hanne Mestdagh ging het dan ook naar een 10-16 Belgische bonus na het eerste kwart.

In het tweede schuifje ging de selectie van bondscoach Philip Mestdagh op haar elan door. Julie Vanloo dropte twee driepunters en met ook Kim Mestdagh ging het na 11-23 dan ook snel naar een 15-30 Belgische bonus. Portugal had niet meteen een reactie, pakte vooral Julie Allemand, Kim Mestdagh en Billie Massey hard aan, maar in de slotfase van de eerste helft bleven de Belgische vrouwen wel stevig controleren. Met een driepunter van Hanne Mestdagh ging het dan ook naar een stevige 17-33 Belgische voorsprong halfweg.

De Belgian Cats begonnen sterk aan de tweede helft. Julie Allemand dropte een driepunter, de Cats domineerden de rebound (13-23 in de eerste helft) en defensief zat het stevig in elkaar. Portugal leed veel balverlies en meer hadden Antonia Delaere, een harde wroetende Billie Massey en co niet nodig om de kloof stelselmatig verder uit te bouwen. Bij 22-42 was de twintiger een feit. Na drie kwarts hadden de sterk spelende Belgische ploeg een 31-50 bonus op zak.

De start van het slotkwart werd wel gemist. De Belgian Cats leden balverlies (26 in totaal!) , misten shots en lieten zich enkele keren verrassen in verdediging. Een Portugese reactie met een 9-4 tussenspurtje bracht een 40-54 tussenstand op het scorebord. De ervaren speelsters als Kim Mestdagh en Jana Raman zorgden evenwel voor korven en rust. Portugal bleef echter aandringen tot 45-56. Na een bom van Julie Allemand (45-59) lag de Belgische winst echter vast.

Portugal-België 49-59
Portugal: Costa 9, Umabano 0, Viana 4, Goncalves 0, Correia 12, da Silva 3, Soeiro 2, Silva 4, Ferreira 8, Rodrigues 0, Ferreira 3, Filipe 4
België : K. Mestdagh 17, Delaere 6, Carpréaux 0, Resimont 0, Wauters 2, H. Mestdagh 5, Geldof 0, Nauwelaers 0, Massey 6, Vanloo 6, Raman 10, Allemand 9
Kwarts : 10-16, 7-17, 14-17, 18-9

#Basketbalbelgium #belgianCats #Crelansport #basketballwithOrange #EurobasketWomen21