EK basket voor mannen een jaar uitgesteld tot 2022

Het komende EK basketbal voor mannenteams, dat voorzien was van 2 tot 19 september 2021 in Duitsland, Tsjechië, Georgië en Italië, wordt met een jaar uitgesteld. Het toernooi zal afgewerkt worden tussen 1 en 18 september 2022. Dat heeft de Internationale Basketbalfederatie (FIBA) aangekondigd.

Het Uitvoerend Comité van de FIBA hield een videoconferentie voor een buitengewone vergadering over de impact van de coronacrisis op de FIBA-kalender. Aangezien de Olympische Spelen van Tokio eind maart een jaar werden uitgesteld, moest er een oplossing gevonden worden voor het EK basket voor mannenteams. De Olympische Spelen gaan door van 23 juli tot 8 augustus 2021.

De Belgian Lions staan na twee speeldagen in EK-kwalificatiegroep C op kop met twee zeges. Ze versloegen favoriet Litouwen knap met 86-65, waarna een 72-88 overwinning volgde bij Denemarken. De volgende kwalificatieduels staan pas eind november op de planning. De Belgian Lions trekken dan in principe naar Tsjechië (26/11) en Litouwen (29/11). Tsjechië is één van de gastlanden voor de eindronde en is sowieso geplaatst. Naast Tsjechië stoten er nog twee landen in de groep door. De Lions zijn dus goed op weg naar een vijfde opeenvolgende Eurobasket!

Het komende EK basket voor vrouwen in Frankrijk en Spanje blijft voorzien van 17 tot 27 juni 2021. Ook de Belgian Cats wonnen hun eerste twee kwalificatiewedstrijden in poule G, tegen Oekraïne (83-66) en Finland (58-85) en zijn op weg naar een derde opeenvolgende Eurobasket. De volgende speeldag is voorzien op 12 november 2020, dan trekken de Belgen naar Portugal. Op 15 november spelen de Cats in Oekraïne. De negen groepswinnaars en de vijf beste tweedes stoten door naar de EK-eindronde.

Het kan dus voor de Belgian Cats een drukke zomer 2021 met naast het EK (17 tot 27 jui) uiteraard ook de Olympische Spelen in Tokio (23 juli-8 augustus). #basketbalbelgium #belgianlions #Crelansport #BasketballwithOrange

Afbeelding