Dit is de selectie Lions voor de FIBA 3×3 World Cup in Wenen

Van dinsdag 30 mei tot en met zondag 4 juni vindt de FIBA 3×3 World Cup in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen plaats. Ook onze 3×3 Belgian Lions nemen deel aan dat WK. De selectie van spelers bestaat uit Thibaut Vervoort, Caspar Augustijnen, Bryan De Valck en Dennis Donkor.

De 3×3 Belgian Lions zitten in de laatste rechte lijn richting de FIBA 3×3 World Cup in Wenen, dat van 30 mei tot 4 juni plaatsvindt. Op maandag 29 mei vertrekken Thibaut Vervoort, Caspar Augustijnen, Bryan De Valck en Dennis Donkor, onder leiding van coach Steve Ibens die sinds begin 2023 werd aangesteld als coach van de 3×3 Lions, naar Wenen om ginds de laatste voorbereidende trainingen af te werken. Romain Boxus is reservespeler, in geval van blessure voor vertrek.

Niet te onderschatten poule

Op de FBA 3×3 World Cup zijn de Lions ingedeeld in poule C, samen met Litouwen (3), Polen (11), Israël (14) en Puerto Rico (16). Een niet te onderschatten poule, zeker als je weet dat enkel de groepswinnaar zeker is van een plek in de kwartfinales en nummers 2 en 3 in de groep een play-in wedstrijd voor de kwartfinale moeten spelen. De Lions openen op 30 mei tegen Israël en Litouwen. Op 1 juni volgen de wedstrijden tegen Polen en Puerto Rico. Het volledige speelschema kan je onderaan terugvinden.

“In een competitie moet je altijd het best mogelijke resultaat ambiëren”, zegt coach Steve Ibens. “We gaan naar het WK met een mix van ervaring en jong talent en proberen onze top 8-positie in de wereld te vrijwaren.”

“Ik blik met gemengde gevoelens terug op onze vierde plek vorig jaar op de Groenplaats”, meent de als 7de gerangschikte 3×3-speler in de wereld, Thibaut Vervoort. “We zullen moeten klaar zijn, want de tegenstanders in de poule zullen serieus weerwerk bieden, maar ook wij hebben een sterke ploeg. Het blijft een droom om toch ooit eens een medaille te halen.”

Spelers niet geselecteerd in afwachting afronding procedures 

De drie spelers die genoemd worden in een onderzoeksdossier naar aanleiding van mogelijke fraude met fictieve toernooien bij de 3×3-mannenploeg, worden voorlopig niet geselecteerd in afwachting van conclusies in de verschillende procedures die momenteel lopen. Die beslissing, genomen door de 3×3-coach en door de besturen van Basketball Belgium en Basketbal Vlaanderen, is in lijn met artikel 4 van de Ethische Code van het Internationaal Olympisch Comité over voorlopige maatregelen: “The Sports Organisation may impose provisional measures, including a provisional suspension, on the participant where there is a particular risk to the reputation of the sport.”

Begin september 2021 stapten Basketbal Vlaanderen en Basketball Belgium naar de Cel Sportfraude van de Federale Politie met informatie over mogelijke fraude. De twee federaties vroegen een onderzoek. De besturen van Basketbal Vlaanderen en Basketball Belgium kregen tussentijdse inzage in het onderzoekdossier. Op basis van elementen in dat dossier en een eigen intern onderzoek hebben de federaties ook een interne disciplinaire procedure tegen de drie spelers opgestart. Om de sereniteit van het strafonderzoek te respecteren en het werk van de onderzoekers alle kansen te geven, zullen de sportfederaties momenteel geen bijkomende verklaringen afleggen over de procedures of het onderzoek.

Te volgen via Sporza & RTBF

Alle wedstrijden en nabeschouwingen van de 3×3 Lions zullen te volgen zijn op Sporza en RTBF.

Speelschema FIBA 3×3 World Cup 2023

Dinsdag 30 mei 2023
12u00 – 3×3 Lions vs. Israël
14u00 – Litouwen vs. 3×3 Lions

Donderdag 1 juni 2023
14u00 – 3×3 Lions vs. Polen
15u25 – Puerto Rico vs. 3×3 Lions

Op zaterdag 3 juni worden de Last 16-wedstrijden en kwartfinales gespeeld. Op zondag 4 juni eindigen we met de halve finales en finale.